Σε απόγνωση οι πλημμυροπαθείς στη Γιάννουλη Λάρισας - Χωρίς αποζημιώσεις εκατοντάδες κατοίκων εργατικών κατοικιών

στη Γιάννουλη Λάρισας – σε απόγνωση οι πλημμυροπαθείς

 

Την Θεσσαλία έπληξαν δύο φορές σφοδρές πλημμύρες με ανυπολόγιστες καταστροφές. Για την αποζημίωση των πληγέντων ξεκίνησε από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 η κατάθεση των αιτήσεων στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των ποσών είναι τα εν λόγω ακίνητα να έχουν δηλωθεί στην ΔΟΥ μέσω της κατάθεσης του εντύπου Ε9. Ο ΟΕΚέχεικατασκευάσει δύο οικισμούς στη Γιάννουλη Λάρισας (δίπλα στις όχθες του Πηνειού) εκ των οποίων ο ένας εξ αυτών, ο οικισμός ΛΑΡΙΣΑVIIIέχει 246 εργατικές κατοικίες.

 

Για τον ανωτέρω οικισμό(όπως και σε όλους με προσωρινά παραχωρητήρια) οι οικιστές παρότι δεν έχουν ακόμη τα οριστικά συμβόλαια υποχρεούνται να τα δηλώνουν στο Ε9 και να πληρώνουν και τον αντίστοιχο ΕΝΦΙΑ.

 

Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν το γνώριζαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις.

 

Δηλαδή σε μια χρονική περίοδο που αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα, προστέθηκε και ένα άλλο αυτό της υποχρέωσης δήλωσης, αναδρομικά μάλιστα, των ακινήτων τους προκειμένου να εγκριθούν τα ποσά που δικαιούνται ως πληγέντες. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο την υποχρέωση άμεσης καταβολής όλου του οφειλόμενου ποσού αλλά και των αντίστοιχων ποσών από τα πρόστιμα.

 

Καλούμε τους Διοικούντες και την Κυβέρνηση να παρέμβουν άμεσα με νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να διευθετηθούν οι οφειλές τους με την νομοθέτησηρύθμισηςκαταβολής των οφειλομένων σε πολλές δόσεις που θα εκκινούν μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο έτσι ώστε να μπορούν να λάβουνάμεσατις αποζημιώσεις και να σταθούν οικονομικά στα πόδια τους.

 

Καλούμε τη Διοίκηση Δ.ΥΠ.Α.να διαπιστώσειάμεσα εάνστις αυτοψίες των αρμοδίων κλιμακίωνπου διεξήχθησαν στις εν λόγω εργατικές κατοικίες οι οποίες ήταν για πολλές ημέρες μέσα στα πλημμυρισμένα νερά, διαπιστώθηκανστατικά ή άλλα προβλήματα και να παρέμβουν άμεσα.

 

Δεν μπορεί κανείς να κωφεύει απέναντι σε τόσο μεγάλα προβλήματα των πλημμυροπαθών κατοίκων των εργατικών κατοικιών.

 

Εξίσου σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και με τις οικονομικές υποχρεώσεις των οικιστών εργατικών κατοικιών που απορρέουν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους βάσει της Υ.Α 13097/661/13.04.17. Αρκετοί οικιστές λόγω των καταστροφών δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων τους.

 

Απαιτείται να γίνει αναλυτική μελέτη και να τροποποιηθούν οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις για να χορηγηθεί επιπλέον χρόνος καταβολής των δόσεων με την παράταση των συνολικών χρονικών ορίων που είναι υποχρεωμένοι για να πετύχουν τις μειώσεις των οφειλών τους, καθολική χορήγηση επιπλέον παράτασης για πάγωμα των οφειλών κ.α.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                   ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Share this article

Συνημμένα αρχεία:

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.