Ανακοίνωση - καταγγελία / Κάτω τα χέρια σας από τους θεσμικούς εκπροσώπους εργαζομένων και τα δικαιώματα των εργαζομένων!! / ΒΝΣ Πυλαίας Θεσσαλονίκης – Προβλήματα άλυτα πολλά χρόνια τώρα -

ΒΝΣ Πυλαίας Θεσσαλονίκης – Προβλήματα άλυτα πολλά χρόνια τώρα -

Κάτω τα χέρια σας από τους θεσμικούς εκπροσώπους εργαζομένων και τα δικαιώματα των εργαζομένων!!

 

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού το 2021 οαριθμός του μόνιμου πληθυσμού της Θεσσαλονίκης είναι 1.091.424 κάτοικοι. Δυστυχώς η Δ.ΥΠ.Α. διαθέτει και λειτουργεί μόνο έναν Βρεφονηπιακό Σταθμόο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Πυλαίας. Όλα αυτά τα χρόνια, καμία διοίκηση τ.ΟΑΕΔ , νυν Δ.ΥΠ..Α δεν έχει ενδιαφερθεί για τις ανάγκες της πόλης έτσι ώστε να κατασκευαστούν τουλάχιστον άλλοι δύο σταθμοί, που θαπροσφέρουν στους πολίτες τις ελάχιστες κοινωνικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες.

Θα περίμενε κανείς ότι αφού έναν σταθμό έχει όλο και όλο η Δ.ΥΠ.Α. σε ολόκληρη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον θα τον φρόντιζε. Δυστυχώς όμως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εκεί, διαπιστώσαμε ότι και σε αυτό το κτίριο δεν έχει αφήσει το αποτύπωμά του μόνο ο χρόνος αλλά και η αδιαφορία των Διοικήσεων του ΟΑΕΔ.

Ούτε και σε αυτόν τον σταθμό υπάρχει αδειοδοτημένη παιδική χαρά, ούτε και σε αυτόν τον σταθμό έχουν φροντίσει να τον επισκευάσουν, βάψουν και ανακαινίσουν. Τα δημόσια συγχαρητήρια, πρέπει ομολογουμένως άξια να τα απονείμουμε στους Διοικούντες !!

Όμως στον συγκεκριμένο σταθμό διαπιστώσαμε και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Σύμφωνα με το Οργανόγραμμα, ο κλάδος υπαλλήλων που μπορεί να εργάζεται ως διαχειρίστρια/ης είναι Διοικητικού. Αντί γι’ αυτό όμως υπηρετεί υπάλλληλος ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων με αποτέλεσμα να λείπει από τις αίθουσες μια μόνιμη δασκάλα. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν εφαρμόζονται οι Νόμοι, γιατί δεν δημοσιεύουν ανοικτή πρόσκληση κάλυψης της θέσης με ειδικότητα διοικητικού υπαλλήλου !!

Επίσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό ο μέγιστος αριθμός βρεφών για τα αντίστοιχα τμήματα είναι12.Συγκεκριμένα στο«Άρθρο 7, Συγκρότηση Σταθμών σε τμήματα

1. Κάθε Βρεφονηπιακός Σταθμός να συγκροτείται: α) Από τμήματα βρεφών 6 μηνών έως 1,5 ετών. β) Από τμήματα βρεφών 1,5 ετών έως 2,5 ετών. γ) Από τμήματα νηπίων 2,5 ετών έως 3,5 ετών. δ) Από τμήματα νηπίων 3,5 ετών και έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. 2. Σε κάθε Βρεφικό τμήμα φιλοξενούνταιδώδεκα (12) βρέφη με δύο (2) παιδαγωγούς και μία (1) βοηθό».

Ο ανωτέρω Κανονισμός δίνει την δυνατότητα να φιλοξενούνται μέχρι 10%επιπλέον παιδιά, αριθμός που αφοράστο σύνολο της δυναμικότητας όλου του Σταθμού.

«Άρ. 7, παρ 5. Στο Σταθμό δύνανται να εγγράφονται βρέφη και νήπια καθ’ υπέρβαση της δυναμικότητας του μέχρι ποσοστού 10% αυτής, εφόσον υπηρετεί το προβλεπόμενο από τις άνω διατάξεις προσωπικό.»

Δυστυχώς στον ΒΝΣ Πυλαίας υπάρχει τμήμα με 17βρέφη ηλικίας2-2,5 ετών και παρότι έχει επισημανθεί στην Προϊσταμένη, αρνείται να μεταφέρει έστω και 2 βρέφη σε άλλο τμήμα παραπλήσιας ηλικίας.

Δηλαδή πήραν απόφαση και ενσωμάτωσαν σχεδόν το σύνολο του επιπλέον ποσοστού δυναμικότητας όλου του σταθμού σε ένα μόνο τμήμα του.

Το γνωρίζει άραγε η Διοίκηση ότι με αυτές τις αποφάσεις εκθέτουν την λειτουργία της Υπηρεσίας;Γνωρίζουν ότι ένας από τους σημαντικούς λόγους αναγνώρισης και καλής εικόνας των σταθμών είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά παιδιά σε κάθε τμήμα;

Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, διαμηνύουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα γίνει ανεκτή ουδεμία συμπεριφορά προϊσταμένης ΒΝΣ εις βάρος υπαλλήλων μελών μας επειδή δεν κρύβουν τα κακώς κείμενα κάτω από το χαλί ή επειδή δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη στον Σύλλογο που υπερασπίζουν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χρειάζονται άμεσης επίλυσης. Αντί να κάνουν όλες εκείνες τις ενέργειες για να επιβεβαιώσουν και να λύσουν τα προβλήματα, αποφάσισαν να τα συγκαλύψουν, έβγαλαν προφορικά φιρμάνια ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος εκπροσώπων των εργαζομένων στους σταθμούς ενοχλημένοι από την δημοσιοποίηση των προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι/ισες.

Διαμηνύουμε επίσης ιδιαίτερα σε όσες κατέχουν θέσεις ευθύνης και σε όσους/ες έχουν κάνει κουρελόχαρτο το Οργανόγραμμα της Δ.ΥΠΑ. και τον Κανονισμό ΒΝΣότι άγνοια Νόμου δεν δικαιολογείται.

 

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν κάθε δικαίωμα να διανείμουν ανακοινώσεις στους χώρους εργασίας στα διαλείμματα τους και να συνομιλούν σύμφωνα με τον Ν.1264/1982, άρ.16.

Η απαγόρευση εισόδου σε τρίτα άτομα στους ΒΝΣ που αναγράφεται στον Κανονισμό, προφανώς αφορά οποιονδήποτε εκτός υπηρεσίας και εφαρμόζεται για να προστατέψει την ομαλή λειτουργία των ΒΝΣ και τα ίδια τα παιδιά και σε καμία περίπτωση για να αποκλείσει τους εργαζόμενους από την ενημέρωση τους με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους.

Επειδή λοιπόν, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί δεν αποτελούν χώρους του σπιτιού καμιάς προϊσταμένης, καλό είναι προτού ανακοινώνουν διάφοραανήκουσταστους υπαλλήλους, προφανώς κατόπιν κεντρικής συνεννόησης,να γνωρίζουν τους Νόμους και να τους εφαρμόζουν.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ

Οποιαδήποτε συμπεριφορά-ενέργεια ή απόφαση οποιουδήποτε, υποπέσει στην αντίληψή μας και η οποία θα επιφέρει αποκλεισμό επικοινωνίας των εργαζομένων από τους θεσμικούς εκπροσώπους τους καταπατώντας τον συνδικαλιστικό Νόμο, δεν θα μείνει αναπάντητη και τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη !!

Κάτω τα χέρια σας από τα δικαιώματα των εργαζομένων !!

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                                           ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                     ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                    

Share this article

Συνημμένα αρχεία:

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.