ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΟΕΚ

 xarion   ion

                                                                     Δελτίο τύπου«Η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας είναι μια ανάλγητη πράξη, με την οποία κατεδαφίζονται οι κοινωνικές δομές στη χώρα μας και κατ’ επέκταση το κοινωνικό κράτος. Οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στηρίζονται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Αποτελούν μια ανάσα για τους πιο χαμηλόμισθους και τις οικογένειές τους. Δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
Οι τραγικές επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αλυσιδωτές και τεράστιες για το κοινωνικό σύνολο γιατί:

Θα σταματήσουν να λειτουργούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι οποίοι χτίστηκαν και λειτουργούν με τα χρήματα των εργαζομένων.

Θα πληγούν οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές αφού θα σταματήσουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού είναι αιμοδότης του τουρισμού μας σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, γιατί έτσι διατηρούνται θέσεις εργασίας, μειώνεται η εποχική απασχόληση και τονώνονται οι τοπικές κοινωνίες. Παίρνουν ανάσες ζωής πολλές επιχειρήσεις επισιτισμού μέσα από τα εκδρομικά προγράμματα.

Θα χάσουν οι άνθρωποι του μόχθου και οι οικογένειες τους, τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το αγαθό των διακοπών, μέσω των προγραμμάτων το Ο.Ε.Ε και μάλιστα με δικά τους χρήματα και των εργοδοτών χωρίς το κράτος να δαπανά ούτε ένα ευρώ,

Κινδυνεύουν να χάσουν την θέση τους πολλοί εργαζόμενοι που απασχολούνται στον Οργανισμό».

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε σχετικό ψήφισμα. 

Το ψήφισμα

Καταγγέλλουμε την επερχόμενη κατάργηση των σημαντικών φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα, δηλαδή των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας, Εργατικής Εστίας και Εργατικών Κέντρων. 
Η κατάργηση των δύο οργανισμών, στρέφεται ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων. Απαλλάσσει την εργοδοσία από εισφορές της, οι οποίες είναι μέρος του μισθού των εργαζομένων. Να σημειώσουμε ότι:
1) Δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, είναι αυτάρκεις οικονομικά και χρηματοδοτούνται μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών.
2) Έχουν τεράστια αποθεματικά στα ταμεία τους της τάξης του 1 δις ευρώ.
3) Τους οφείλονται εργοδοτικές εισφορές παρακρατηθείσες από το ΙΚΑ της τάξεως των 3 δις ευρώ.
4) Έχουν ακίνητη περιουσία της τάξεως των 15 δίς, η οποία έχει ανεγερθεί από τις εισφορές των εργαζομένων.

Το κλείσιμο των δύο Οργανισμών θα έχει ως αποτέλεσμα:
1) Την κατάργηση ετήσιας επιδότησης ενοικίου 120.000 οικογενειών.
2) Την κατάργηση παροχής 10.000 ατόκων δανείων αγοράς και επισκευής κατοικιών με την υπαγωγή αυτών καθώς και των 85.000 χορηγηθέντων δανείων Α! κατοικίας επιδοτούμενου επιτοκίου καθώς και άτοκων δανείων πολυτέκνων και αναπήρων σε τραπεζικά επιτόκια.
3) Καταργείται το κατασκευαστικό πρόγραμμα εργατικών κατοικιών της χώρας, που περιλαμβάνει 1300 ημιτελείς, έτοιμες προς παράδοση, κατοικίες καθώς και δημοπρατημένους οικισμούς έτοιμους για έναρξη εργασιών (π.χ. Άγιος Ιωάννης Κέρκυρας).
4) Οδηγεί στο κλείσιμο 25 βρεφονηπιακούς σταθμούς της Εργατικής Εστίας, που απασχολούν, εκπαιδεύουν και σιτίζουν δωρεάν 2.500 παιδιά σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, κατασκευασμένες από τις εισφορές των εργαζομένων. Οι Δήμοι αδυνατούν να απορροφήσουν τα παιδιά των σταθμών της Εργατικής Εστίας στους Δημοτικούς παιδικούς Σταθμούς, καθώς και τους εργαζομένους.
5) Καταργούνται τα δελτία κοινωνικού τουρισμού, καθώς και τα δελτία θεάτρου και βιβλίων, επηρεάζοντας άμεσα και τους απασχολημένους στο ξενοδοχειακό και εμπορικό κλάδο.
6) Γίνεται προσπάθεια κατάργησης των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών αφού τους οδηγούν σε οικονομικό αποκλεισμό.
7) Τέλος οδηγούν στον καιάδα της ανεργίας πάνω από 1700 εργαζομένους και των δύο χρήσιμων Οργανισμών.
8) Απαιτούμε τη διατήρηση και ενίσχυση των δύο Οργανισμών καθώς και όλων των παροχών τους, χωρίς καμία απολύτως απόλυση του εξειδικευμένου προσωπικού τους, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα το κοινωνικό τους έργο.

Share this article

Ετικέτες

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.