Το 2021 η Δ.ΥΠ.Α (τ.ΟΑΕΔ) έδωσε 533.194,66€ για διαφημίσεις και επικοινωνία - Όλη η λίστα με τις διαφημιστικές εταιρείες, τα ραδιόφωνα, τα τηλεοπτικά κανάλια και τον έντυπο τύπο

Η Θεοποίηση των απευθείας αναθέσεων της Δ.ΥΠ.Α.(part 3)

Το 2021 η Δ.ΥΠ.Α έδωσε 533.194,66€ για διαφημίσεις και επικοινωνία

Όλη η λίστα με τις διαφημιστικές εταιρείες, τα ραδιόφωνα, τα τηλεοπτικά κανάλια και τον έντυπο τύπο

Με δύο προηγούμενες ανακοινώσεις μας (153/4-6-24 & 157/19-06-24) καταγγείλαμε τις θηριώδεις δαπάνες που έδωσε η Δ.ΥΠ.Α. για διαφημίσεις τα έτη 2023 και 2022. Σήμερα δημοσιεύουμε τον αναλυτικό κατάλογο διαφημιστικών δαπανών από τα δημοσιευμένα δεδομένα του ηλεκτρονικού συστήματος e-Πασιθέα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, για το έτος 2021, κατά την διάρκεια του οποίου όλη η Χώρα βίωνε τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

Η Δ.ΥΠ.Α. εκταμίευσε το 2021 το συνολικό ποσό των 533.194,66 για έξοδα διαφημίσεων , ενώ αν προσθέσουμε τα ποσά που χορήγησε το 2022, 637.062,91€ και το 2023, 1.006.906,41€ η Δ.ΥΠ.Α. έχει δαπανήσει το θηριώδες ποσό των 2.177.163,98€ τα έτη 2021-2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν δηλωθεί, η Δ.ΥΠ.Α εκταμίευσε το 2021 για διαφημίσεις σε έντυπα μέσα συνολικό ποσό 24.537,12€, για διαφημίσεις σε δεκάδες ραδιόφωνα πανελλαδικώς 84.851,25€, για διαφημίσεις στα τηλεοπτικά κανάλια 104.466,34€, για έξοδα σε διαφημιστικές εταιρείες 197.379,9€ ενώ στην κατηγορία ΆΛΛΕΣ έχουν συμπεριληφθεί δαπάνες ποσού 121.960,05€.

Από όλους τους εποπτευόμενους φορείς και Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η Δ.ΥΠ.Α είναι η μοναδική υπηρεσία που δαπανά υπέρογκα ποσά για διαφημίσεις και επικοινωνία. «Δεν θα κλειστεί στο καβούκι της» είχε ισχυριστεί ο Διοικητής της όταν ρωτήθηκε στην επιτροπή της Βουλής για τα έξοδα στην επικοινωνία που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της Δ.ΥΠ.Α. για το 2024, συνολικού ύψους 2.372.000€. (ΚΑΕ εξόδων 0851 Διαφημίσεις και Δημοσιεύσεις αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις ύψους 2.000.000 εκ.€ και στον ΚΑΕ 9491 Εξόδων Δαπάνες Διαφημίσεων (Ταμείο Ανάκαμψης) έχει δεσμευτεί ποσό 372.000,00€).

Και σε αυτή την λίστα μπορείτε να διαπιστώσετε ότι τα ποσά δεν δίνονται με βάση κάποια συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια όπως π.χ τις ακροαματικότητες/θεαματικότητες ή την γεωγραφική κάλυψη.

Για παράδειγμα εκταμιεύτηκαν μεγαλύτερα ποσά σε περιφερειακά κανάλια τοπικής τηλεοπτικής/ραδιοφωνικής κάλυψης άρα και μικρότερης ακροαματικότητας από τα πανελλαδικής κάλυψης. Συγκεκριμένα όπως και το 2022 εντύπωση προκαλεί η δαπάνη στο ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm όπου δόθηκαν 7.440,01€, στο οποίο χορηγήθηκαν τα περισσότερα κονδύλια ανάμεσα στα ιδιωτικά ραδιόφωνα και στο Zoo radio Χαλκιδικής 5.580,00€, δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στα ιδιωτικά ραδιόφωνα.

Ανάμεσα στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια τα υψηλότερα ποσά εκταμιεύτηκαν στο SKAI 17.583,70€. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι δεν χορηγήθηκαν καθόλου ποσά σε αρκετά ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειαςπως π.χ στα Megatv,Ant1 κ.α) αλλά αποφάσισαν και χορήγησαν το μεγαλύτερο ποσό ανάμεσα στα ιδιωτικά τηλεοπτικά στο περιφερειακό κανάλι Center tv Kαβάλας ύψους 20.832,00.

Το απολύτως εξωφρενικό όμως είναι ότι και για το 2021 όπως και το 2022 και 2023 η Δ.ΥΠ.Α. πλήρωσε τα Κρατικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις για να την διαφημίζουν. Στα Κρατικά ραδιόφωνα πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας εκταμιεύτηκαν 13.295,37€ ενώ το ποσό των 19.859,84€ εκταμιεύτηκε στα Κρατικά τηλεοπτικά κανάλια ΕΡΤ1 και ΕΡΤ3.

Η Δ.ΥΠ.Α. μια κρατική υπηρεσία που λειτουργεί με τα λεφτά των φορολογουμένων πληρώνει την κρατική τηλεόραση για να διαφημιστεί !!

Το εξίσου εξοργιστικό όμως είναι ότι κατά συντριπτικό ποσοστό όλα τα ποσά έχουν εκταμιευτεί με απευθείας αναθέσειςσε διάφορες εταιρείες. Δηλαδή και πάλι το 2021 κάποιοι χωρίς να απευθυνθούν στην ελεύθερη αγορά, χωρίς να ζητήσουν καν κάποιες προσφορές και διαγωνισμούς, αποφάσιζαν με αδιαφανή κριτήρια ποιες συγκεκριμένες εταιρείες θα αναλάβουν να παρέχουν τις διαφημιστικές τους υπηρεσίες.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα όπως έχουμε ήδη καταγγείλει οι αναθέσεις έγιναν σε εταιρείες που δεν είχαν προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία για τις υπηρεσίες που αναλάμβαναν.

Τα ερωτήματα επαναλαμβάνουμε ότι δεν απευθύνονται σε καμία εταιρεία και ούτε εάν τελικώς τήρησαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Αναρωτιόμαστε όμως γιατί δεν τηρούνται οι ελάχιστοι κανόνες που επιβάλλουν να γίνεται μια έρευνα αγοράς και λήψη τριών-τεσσάρων προσφορών έτσι ώστε να δικαιολογείται κατ’ ελάχιστον η επιλογή της κάθε εταιρείας. Γιατί δεν διεξάγεται ένας ανοικτός διαγωνισμός για την επικοινωνιακή προβολή της Δ.ΥΠ.Α. αφού στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες που θα μπορούσαν να συμμετέχουν και η Δ.ΥΠ.Α. θα μπορούσε να πετύχει προφανώς μια οικονομικότερη συνολική δαπάνη.

Από τις διαφημιστικές εταιρείες μεγάλη μερίδα του λέοντος αφορά την εταιρεία Beknown Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην οποία χορηγήθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό, ύψους 29.946,00€.

Αναζητώντας με το ΑΦΜ της εταιρείας στο σύστημα της Διαύγειας την εν λόγω δαπάνη, δεν αποτυπώθηκε καμιά απολύτως απόφαση της Δ.ΥΠ.Α. που να έχει σχέση με την εν λόγω εταιρεία, παρότι ο σχετικός νόμος ορίζει ότι η Δ.ΥΠ.Α. είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει όλες τις δαπάνες στην διαύγεια (απόφαση ανάληψης υποχρεώσης κ.α).

Συνεχίζοντας την αναζήτηση μας, διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε το 2020 (26/2/2020) με στοιχεία κεφαλαίου 1.000,00€ ενώ ο ιδιοκτήτης της φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών να είναι το ίδιο άτομο (ονοματεπώνυμο-πατρώνυμο) με εκλεγμένο στέλεχος στην Κεντρική επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, «υπεύθυνο μητρώου μελών και μηχανογράφησης» της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η εταιρεία του οποίου έχει αναλάβει και άλλα έργα του Δημοσίου με απευθείας αναθέσεις από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (πατήστε εδώ).

Το Ελεγκτικό Συνέδριο στα συμπεράσματα της έκθεσής του αναφέρει ρητά τα εξής ( πατήστε εδώ ) «: 1. Οι δημόσιοι φορείς δεν προγραμματίζουν εγκαίρως και ορθολογικά την κάλυψη των αναγκών τους. Προσαρμόζουν τις ανάγκες τους στο όριο των απευθείας αναθέσεων καλύπτοντας αυτές αποσπασματικά και προβαίνοντας σε κατατμήσεις. 2. Δεν αιτιολογείται επαρκώς ο απρόβλεπτος και επείγων χαρακτήρας των αναγκών που καλύπτονται με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση. Οι αναθέτοντες φορείς ταυτίζουν το «απρόβλεπτο» με το «επείγον».......σε ένα κράτος δικαίου η δράση της δημόσιας διοίκησης, ιδιαίτερα όταν αναγνωρίζεται σε αυτήν ευρεία διακριτική ευχέρεια, όπως συμβαίνει στις απευθείας αναθέσεις, αναγκαίο είναι να παρέχει εγγυήσεις διαφάνειας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, ώστε, ακόμα και στις περιπτώσεις που η προσφυγή στις εν λόγω διαδικασίες επιτρέπεται από τον νομοθέτη, να δημιουργείται στον πολίτη και στους οικονομικούς φορείς η πεποίθηση ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι αδιάβλητη και ότι η διαχείριση των δημοσίων πόρων γίνεται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.»

Το ισόποσο που εκταμίευσε η Δ.ΥΠ.Α. τα έτη 2021, 2022 και 2023 για επικοινωνία και διαφημίσεις συνολικού ποσού 2.177.163,98€, μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα απασχόλησης και στέγασης που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία εντάσσοντας χιλιάδες ευάλωτους δικαιούχους.

Καλούμε την Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α να σταματήσει τις απευθείας αναθέσεις που πλήττουν το κύρος της Υπηρεσίας και μας εκθέτουν στα μάτια του ανέργου και του φορολογούμενου πολίτη.

Καλούμε τους Διοικούντες να μας απαντήσουν ποιοι επέλεξαν την εταιρεία BEKNOWN, με ποια κριτήρια αφού ήταν νεοσύστατη εταιρεία, και γιατί δεν υπάρχει καμία απολύτως απόφαση της Δ.ΥΠ.Α. στο σύστημα της Διαύγειας για την δαπάνη που αποτυπώνεται στη λίστα του 2021 η οποία έχει αναρτηθεί από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας !!

Share this article

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.