Αγορά κτιρίου 43.400.000€ για τη στέγαση της Διοίκησης Δ.ΥΠ.Α. σε νέο κτίριο από το Ταμείο Ανάκαμψης - Ερωτήματα από τον ΠΑΝΣΥΠΟ

Αγορά κτιρίου 43.400.000€ για τη στέγαση της Διοίκησης Δ.ΥΠ.Α. σε νέο κτίριο από το Ταμείο Ανάκαμψης

Με την Απόφαση με αριθμό Α.Π 5364/ΕΞ 2024, ΥΠΟΙΚ 12/01/2024 (ΑΔΑ: ΨΒΧΖΗ-3ΥΙ) εγκρίθηκε η ένταξη του έργου αγοράς κτιρίου για τη στέγαση των Υπηρεσιών Κεντρικής Διοίκησης της Δ.ΥΠ.Α στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ποσού 43.400.000€ εκ των οποίων, ποσού συνεισφοράς ΤΑ 35.000.000 € και ποσού συνεισφοράς Εθνικού ΠΔΕ-ΦΠΑ 8.400.000 €.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φυσικού αντικειμένου, το έργο στοχεύει στο να ανταποκριθεί η Δ.ΥΠ.Α στο νέο της ρόλο όπως έχει διαμορφωθεί από το νέο Οργανισμό (Π.Δ 11/2022) και τις νέες αρμοδιότητες του Ν.4921/2022 ιδίως στις πολιτικές δεξιοτήτων και στέγασης ενώ οι στόχοι μεταξύ άλλων είναι η συγκέντρωση των Υπηρεσιών της Διοίκησης, οι οποίες στεγάζονται σε 3 διαφορετικά κτίρια, σε ένα, ενεργειακά νέο και σύγχρονο κτίριο.

Το κτίριο ή συγκρότημα κτιρίων θα πρέπει να είναι κατ’ελάχιστον εμβαδού 9.000 τ.μ (7.300 τ.μ κύρια-βοηθητική χρήση), να βρίσκεται σε ακτίνα 15 χ.λ.μ από την Πλατεία Συντάγματος, πλησίον (εντός 1 χ.λμ) στάσης μέσου μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, προαστιακό), καλής οδικής πρόσβασης και πλησίον στάσης αστικών ΜΜΜ και βιοκλιματικό ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α.

Η Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. πριν μερικά χρόνια προσπάθησε να μεταστεγάσει την αρμόδια Διεύθυνση που ασχολείται με τα αντικείμενα του ΟΕΚ από τη Σολωμού 60 στον Άλιμο και αντίστοιχα την Π.Δ Αττικής από τον Άλιμο στη Σολωμού. Οι αντιδράσεις των υπαλλήλων προκάλεσαν την ακύρωση του όλου προχειροσχεδιασμένου εγχειρήματος δεδομένου ότι τα επιχειρήματα των εργαζομένων βασίζονταν τόσο στα προβλήματα που θα είχαν προκληθεί στην ομαλή λειτουργίας της Υπηρεσίας όσο και στην εργασιακή καταπόνηση αφού ο συνολικός χρόνος που θα απαιτείτο για την μετακίνησή των εργαζομένων θα ήταν αυξημένος κατά τουλάχιστον μιά ώρα καθημερινά.

Όμως το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι εκτός των ωρών εργασίας χρειάζονται και επιπλέον ώρες για την μετάβασή τους στο χώρο εργασίας, δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου τη Διοίκηση με αποτέλεσμα με νέα απόφαση της να αναζητά κτίριο προς αγορά σε μια έκταση από τον Ασπρόπυργο μέχι τα Σπάτα και από την Κηφισιά μέχρι το Κερατσίνι. (σχεδόν δηλαδή όλη την κατοικημένη Αττική).

Το εξαιρετικά σημαντικό βέβαια είναι ότι η Διοίκηση έχει κρατήσει κρυφή από τους εργαζόμενους την όλη απόφαση της ενώ σε μερικούς μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η αγορά του κτιρίου (μέχρι τέλους 2025) και η καθημερινότητα άνω των 400 υπαλλήλων θα αλλάξει άρδην.

Αλήθεια τί περιμένουν για να μας το ανακοινώσουν; Νά έρθουν τα φορτηγά κάτω από τα γραφεία με τους εργάτες και να πακετάρουν ;

Αναρωτιόμαστε και καλούμε τους Δοικούντες να απαντήσουν :

  • Έχει αναζητηθεί η περίπτωση αυτοστέγασης χωρίς να απαιτείται μια τόσο μεγάλη δαπάνη;

π.χ τα γραφεία που κατέχει η Δ.ΥΠ.Α. επί της Σολωμού 60 και Πατησίων 37 που γειτνιάζουν και επικοινωνούν μεταξύ τους έχουν συνολικό εμβαδό περίπου 7.400 τ.μ.

  • έχει αναζητηθεί η δωρεάν στέγαση της Δ.ΥΠ.Α. σε κτίρια του Υπουργείου Εργασίας ή γενικότερα του Δημοσίου έτσι ώστε να μην προκληθεί μια τόσο μεγάλη δαπάνη;

  • έχει τελικά εγκαταλειφθεί η περίπτωση στέγασης στο οικόπεδο της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού, δεδομένου ότι είχαμε ενημερωθεί ότι συμπεριλαμβάνεται η Δ.ΥΠ.Α. στο γενικό σχεδιασμό των Δημοσίων Υπηρεσιών που θα μεταστεγαστούν στο εν λόγω οικόπεδο;

  • έχει αναζητηθεί η περίπτωση κατασκευής νέου κτιρίου σε ιδιόκτητο οικόπεδο της Δ.ΥΠ.Α. ή σε οικόπεδο που θα αγοραστεί/παραχωρηθεί από άλλο Δημόσιο Φορέα έτσι ώστε να μειωθεί η δαπάνη και να εξοικονομηθούν πόροι ;

  • γιατί δεν αναζητήθηκαν ή δεν προτεραιοποιήθηκε στο εν λόγω έργο η γεωγραφική περιοχή του κέντρου της Αθήνας – νοτίων περιοχών έτσι ώστε να μην χρειάζονται οι υπηρετούντες υπάλληλοι αρκετές επιπλέον ώρες για την μετακίνησή τους σε περίπτωση που τελικώς βρεθεί κτίριο δυτικά/βόρεια της Αττικής/ και σε απόσταση πολλών χ.λ.μ από τις διευθύνσεις που εδρεύουν τώρα οι υπηρεσίες της Διοίκησης;

  • δεδομένου ότι η γεωγραφική περιοχή που αναζητείται το προς αγορά ακίνητο συμπεριλαμβάνει και το Ολυμπιακό Χωριό, όπου η Δ.ΥΠ.Α. κατέχει μεγάλης έκτασης κτίρια γραφείων του ΟΕΚ, τα οποία είναι υπό εγκατάλειψη και χρειάζονται επισκευές, έχει αναζητηθεί η συμφέρουσα για το Δημόσιο λύση μεταστέγασης της Διοίκησης στα εν λόγω γραφεία;

ως προς την διαδικασία με την οποία ελήφθη η σχετική απόφαση :

  • έχει προηγηθεί η γνωμοδοτική απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δ.ΥΠ.Α. ;

  • έχει ληφθεί απόφαση από το Δ.Σ Δ.ΥΠ.Α. κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Στεγαστικής Συνδρομής Γ1 Δ.ΥΠ.Α.;

Ως προς το υφιστάμενο κτίριο της Διοίκησης επί της Εθνικής Αντιστάσεως 8

  • έχει διεξαχθεί έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους για την ασφάλεια του κτιρίου σε περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς;

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βεβαίως ότι όλοι οι Διοικούντες του ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ από το 2012 έχουν παραχωρήσει δωρεάν σε τρίτους φορείς και Υπηρεσίες κτίρια και γραφεία του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας ενώ η στέγασή των δικών της υπηρεσιών ήταν σε δεύτερη προτεραιότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το πολυόρωφο κτίριο της Εργ.Εστίας επί της Αγησιλάου 10 και το νεοκλασικό ακριβώς δίπλα, ολόκληρους ορόφους του ΟΕΚ επί της Πατησίων 37 και Σολωμού 60 ενώ και στην Περιφέρεια παραχώρησαν δωρεάν το νέο βιοκλιματικό κτίριο του ΟΕΚ στη Λάρισα, ολόκληρους ορόφους του νέου κτιρίου του ΟΕΚ στη Θεσσαλονίκη κ.α.

Όπως καταλαβαίνουμε οι συνάδελφοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα προτιμήσουν να αποχωρήσουν παρά να επιβαρυνθούν καθημερινά με περίπου δύο ώρες πλέον του υποχρεωτικού οκτάωρου τους ενώ η καθημερινότητα για όσους εργάζονται στις Υπηρεσίες της Διοίκησης θα χειροτερέψει αφού η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων διαμένουν πλησίον των υφιστάμενων τοποθεσιών που βρίσκονται οι υπηρεσίες.

Οι μισθοί πείνας, η συστηματική απαξίωση του καθημερινού μόχθου μας, η αναξιοκρατία, το εργασιακό άγχος μας έχουν ήδη οδηγήσει να δουλεύουμε για να πληρώνουμε λογαριασμούς και να έχουμε ελάχιστο ελεύθερο χρόνο ακόμα και για να δούμε την οικογένειά μας !!

Συνάδελφοι-ισες,

  • Το εργασιακό μας μέλλον διαγράφεται ζοφερό.

  • Nύχτα θα φεύγουμε από το σπίτι μας, νύχτα θα επιστρέφουμε (πάντα με ενεργειακή κλάση Α)!!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ         ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.