Πανάκριβή μου... γκαρσονιέρα - Εφημερίδα των Συντακτών

Αφροδίτη Τζιαντζή

Πώς ο υπερτουρισμός «κατάπιε» τη φοιτητική στέγη: από 12% ώς 16% ακριβότερα τα ενοίκια από πέρυσι ● Εξωφρενικές οι τιμές των ενοικίων σε συνοικίες της Αθήνας, με μισθώματα που φτάνουν τα 900 ευρώ για 50 τετραγωνικά.

Προσβάσιμα μόνο για τουρίστες και χρυσές βίζες θα είναι σε λίγο τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε πάλαι ποτέ μικροαστικές συνοικίες της Αθήνας, όπως η Καλλιθέα, τα Πετράλωνα, ο Νέος Κόσμος και η Κυψέλη, για να μη μιλήσουμε για το Παγκράτι και το Κουκάκι που είναι ήδη απλησίαστα για όσους ζουν από τον μισθό τους.

Γκαρσονιέρες και δυάρια σε περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», σήμερα έχουν ζητούμενο μίσθωμα που ξεκινάει από τα 450 ευρώ για 35 τ.μ. και ενίοτε ξεπερνάει τα 700 ευρώ για διαμερίσματα 40-50 τετραγωνικά, ιδίως αν είναι ανακαινισμένα και εξοπλισμένα. Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη σε αστικά κέντρα της περιφέρειας, με αυξητικές τάσεις σχεδόν στο σύνολο των φοιτητικών πόλεων της χώρας, ώς και 12% σε σύγκριση με πέρυσι.

Μετά τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς πλησιάζει η ημέρα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, η αγωνία του βαθμού αντικαθίσταται από την αγωνία αν η σχολή εισαγωγής θα βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας της οικογένειας. Διαφορετικά, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μισθός, των 800 ώς 1.000 ευρώ, για να καλύψει τα μηνιαία έξοδα στέγασης και στοιχειώδους διαβίωσης ενός φοιτητή ή μιας φοιτήτριας που θα σπουδάσει σε άλλη πόλη.

«Πλέον οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν επιλέγουν σχολές ανάλογα με το τι είναι καλύτερο για το μέλλον τους και για αυτό που θέλουν να σπουδάσουν, αλλά με βάση την πρώτη κατοικία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Οπως έχει καταγράψει πρόσφατη έρευνα («Ονειρο θερινής νυκτός το προσιτό φοιτητικό σπίτι» «Εφ.Συν.» 20/6), η φετινή χρονιά είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων τεσσάρων χρόνων για την εύρεση φοιτητικής κατοικίας. Οχι μόνο επειδή τα ενοίκια έχουν κυριολεκτικά «απογειωθεί», με τα ζητούμενα μισθώματα να έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά από 12% ώς 16% σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά επειδή τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με μίσθωμα μέχρι 300 ευρώ τον μήνα (ένα ποσό που θεωρητικά μπορεί να καλύψει ένας φοιτητής) είναι ελάχιστα ώς μηδενικά.

Τα τεκμήρια του... εγκλήματος

Οι πίνακες που παρουσιάζει η νέα έρευνα του Δικτύου Ε-Real Estates, έχοντας επεξεργαστεί συγκεντρωτικά στοιχεία από ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων, είναι αποκαρδιωτικοί. Στην Αθήνα τα 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1ου ορόφου ώς 50 τ.μ.) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων τα 4 έχουν μίσθωμα που κυμαίνεται από 500 έως 800 ευρώ τον μήνα.

Οπως προκύπτει από τη χαρτογράφηση 13 περιοχών της Αθήνας, που γειτνιάζουν με πανεπιστήμια, τα ενοίκια αυξάνονται εκθετικά και η διαθεσιμότητα μειώνεται όσο πιο «κορεσμένη» είναι μια περιοχή σε airbnb. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Νέος Κόσμος, όπου φέτος σχεδόν δεν υπάρχουν μικρά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μη επιπλωμένα, αφού όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προσανατολίζονται στις αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ετσι, μια γκαρσονιέρα των 35 τ.μ., με έπιπλα και οικοσκευές, ενοικιάζεται από 460 ώς 500 ευρώ τον μήνα, ενώ μια κατοικία 40-50 τ.μ. ξεκινάει από 500 ευρώ αν είναι ανακαινισμένη ή νεόδμητη και φτάνει τα 700 ευρώ αν είναι επιπλωμένη. Στον Νέο Κόσμο, με βάση τα στοιχεία της ιστοσελίδας ΑirDNA, είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 781 κατοικίες (και όχι απλώς ιδιωτικά δωμάτια).

Αντίστοιχα στην Καλλιθέα, η γκαρσονιέρα νοικιάζεται ώς 500 ευρώ τον μήνα, στα Πετράλωνα ώς 600, ενώ σε «αριστοκρατικές» περιοχές, όπως το Κολωνάκι και το Μετς, οι τιμές ακόμα και για διαμερίσματα κάτω των 35 τετραγωνικών ξεκινάνε από τα 520 ευρώ, ενώ για διαμερίσματα 40-50 τ.μ. ξεκινάνε από 590 και μπορεί να φτάσουν το εξωφρενικό μίσθωμα των 1.200 ευρώ μηνιαίως.

Στο Κουκάκι, το οποίο ήταν από τις πρώτες περιοχές της Αθήνας που «άλωσε» η τουριστικοποίηση, είναι δηλωμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σχεδόν 1.000 ακίνητα. Αντίστοιχα τα ενοίκια για διαμέρισμα ώς 50 τ.μ. ξεκινάνε από 580 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 950 ευρώ τον μήνα, ενώ εξαιρετικά περιορισμένη είναι η διαθεσιμότητα για γκαρσονιέρες, που ενοικιάζονται από 480 ευρώ και πάνω. Φωτιά έχουν πάρει τα ενοίκια και στο Παγκράτι, με τιμές από 450 ώς και 750 ευρώ για τα 40-50 τ.μ., ενώ απλησίαστα έχουν γίνει τα Εξάρχεια, με τις ανακαινισμένες γκαρσονιέρες να νοικιάζονται από 500-550 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη μόλις η μία στις 10 κατοικίες κατάλληλη για φοιτητές νοικιάζεται μέχρι 300 ευρώ, ενώ πλέον τα περισσότερα διαμερίσματα ενοικιάζονται πλήρως ή ολικώς ανακαινισμένα. Με βάση τους πίνακες του E-Real Estates, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί ώς 20% σε βάθος τριετίας στον Εύοσμο, ώς 25% στη Ροτόντα, ώς 36% στην Κάτω Τούμπα. Στην Καμάρα τα ενοίκια έχουν αυξηθεί ώς και 44% σε σύγκριση με το 2020, ενώ ένα διαμέρισμα ανακαινισμένο και επιπλωμένο στην Ανω Πόλη μπορεί να είναι ώς και 65% ακριβότερο.

 

 

 

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.