Να διασυνδεθεί ηλεκτρονικά η Δ.ΥΠ.Α. με το ΣΕΠΕ για να μην επιχορηγούνται όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία

Να διασυνδεθεί ηλεκτρονικά η Δ.ΥΠ.Α. με το ΣΕΠΕ για να μην επιχορηγούνται όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία

Έρευνα - Η Ελλάδα στην ίδια κατηγορία παραβιάσεων εργατικής νομοθεσίας με την Αιθιοπία και την Μποτσουάνα

Αρίθμ.πρωτ. 6

Αθήνα, 5-7-2023

Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν δύο περιστατικά για τα οποία προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση και αλγεινή εντύπωση για σοβαρά εργασιακά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενος βοηθός μάγειρας στα Μάλια Κρήτης κάηκε από καυτό λάδι και δεν τον πήγαιναν στο νοσοκομείο για Α βοήθειες γιατί ήταν ανασφάλιστος ενώ όση ώρα προσπαθούσαν να το συγκαλύψουν τον έβαλαν να περιμένει στο ψυγείο με τα κρέατα. Στη Ρόδο εργαζόμενος σερβίριζε μέσα στη θάλασσα ενώ κατόπιν όλοι εκεί από ότι δήλωσαν ήταν και ευχαριστημένοι.

Αλήθεια τώρα, πόσους από εμάς εξέπληξαν τέτοιου είδους πρακτικές που ξεφεύγουν κάθε λογικής και αξιοπρέπειας;

Είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία, η υπερεργασία χωρίς την πληρωμή υπερωριών, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και οι μισθοί πείνας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απαξιωμένοι και υποστελεχωμένοι και οι Κυβερνώντες παρεμβαίνουν μόνο εάν κάποιο περιστατικό τύχει δημοσιότητας και μόνο για να πείσουν αφελείς ότι το Κράτος είναι παρών και καταβάλει πρόστιμα !!

Απόδειξη των ανωτέρω δεν αποτελούν μόνο οι εμπειρίες του καθενός μας από τις καθημερινές μας κοινωνικές συναναστροφές αλλά και τα όσα συγκλονιστικά αποκαλύπτονται στην έκθεση «Παγκόσμιος Δείκτης Δικαιωμάτων 2022».

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα σε χώρες της Αφρικής όπως η Ανγκόλα, η Μποτσουάνα, η Αιθιοπία κ.α με χαρακτηρισμό για συστηματική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στις οποίες παρατηρήθηκαν απολύσεις, υποβάθμιση εργαζομένων που συνδικαλίζονται, και παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων με μεγάλη συχνότητα.

Η ανασφάλιστη εργασία, οι ατομικές συμφωνίες, οι οικειοθελείς αποχωρήσεις που κατόπιν μετατρέπονται σε εκ περιτροπής εργασία οδηγούν στην απώλεια δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην αύξηση των κερδών για τις επιχειρήσεις.

Ο ρόλος της Δ.ΥΠ.Α. ως της μοναδικής υπηρεσίας καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης είναι κομβικός.

Δεν αρκεί η κατάθεση μιας Υπεύθυνης Δήλωσης ή ο δειγματοληπτικός έλεγχος ότι δεν παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία και δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην επιχείρηση από το ΣΕΠΕ, για να χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση από Κρατικά – Ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω της Δ.ΥΠ.Α.

           
Απαιτείται η καθολική και ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διασύνδεση της Δ.ΥΠ.Α με το ΣΕΠΕ έτσι ώστε να διασταυρώνεται για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις εάν όντως έχει παραβιαστεί ή όχι η εργατική νομοθεσία αλλά και τί είδους πρόστιμα έχουν επιβληθεί προτού εγκριθούν οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από την Δ.ΥΠ.Α.

Απαιτείται επίσης να αυστηροποιηθεί το όριο- πλαίσιο σχετικά με το πόσες παραβάσεις και ποιες ακριβώς είναι ανεκτές για να είναι δικαιούχοι οικονομικής επιχορήγησης.

Για την έγκριση οικονομικής Κρατικής ενίσχυσης χρειάζεται να μειωθούν οι παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας χαρακτηρισμένες ως υψηλής και πολύ υψηλής σοβαρότητας σύμφωνα με την Υ.Α. 80016/31-8-22 από 3 που είναι τώρα αποδεκτές σε 2, ανεξαρτήτου χρονικού διαστήματος που έχουν επιβληθεί ενώ για αδήλωτη εργασία σε ένα πρόστιμο !!

            Είναι απαραίτητο τα χρήματα των φορολογουμένων να μην κατευθύνονται σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Οι επιδοτήσεις της Δ.ΥΠ.Α. προέρχονται από τους φορολογουμένους πολίτες και όσοι τα διαχειρίζονται πρέπει να εξασφαλίσουν ότι προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα και το δημοσιονομικό συμφέρον.

 
Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όσους προσπερνούν τον εργαζόμενο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία της κοινωνίας μόνο με την ευημερία των αριθμών. Πρέπει άμεσα να αυξηθεί η περίοδος επιδότησης ανεργίας για τους εποχικούς, να υπογραφούν περισσότερες κλαδικές συμβάσεις, να επαναφέρουν τις τριετίες, να ενισχυθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες με προσωπικό και να αυξηθούν οι μισθοί έτσι ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς !!

ΠΑΝΣΥΠΟ ΔΣ

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.