ΟΑΕΔ - Προϋπολογισμός 2018 - 100 εκ. επιπλέον για προγράμματα απασχόλησης - Πλεόνασμα μαμούθ 586 εκ. Ποια νέα προγράμματα θα υλοποιηθούν

Οργανισμοί Απασχόλησης

Το ισοζύγιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) προβλέπεται να παρου- σιάσει πλεόνασμα ύψους 586 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 43 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2017. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως:

 Στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 68 εκατ. ευρώ. Οι μεταβιβάσεις προβλέπονται στα 505 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και στα 130 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το 2017.

 Στην αυξημένη δαπάνη για τα προγράμματα απασχόλησης, κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, η οποία προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 450 εκατ. ευρώ, με σκοπό την εφαρμογή των σχε- διαζόμενων ενεργητικών πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης μέσω των διαφόρων προ- γραμμάτων ενίσχυσης, κατάρτισης και επανένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και των προ- γραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Παράλληλα, η δαπάνη για τα επιδόματα ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο ύψος των 986 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά αμετάβλητη σε σχέση με το 2017.

Ειδικότερα, για το 2018 περιλαμβάνονται και δράσεις όπως:

Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτικών εισφορών για τη μετατροπή εργαζόμενων «με μπλοκάκι» σε μισθωτούς: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών με σκοπό τη μετατροπή της ψευδώς δηλωμένης αυτοαπασχόλησης εκ μέρους του εργοδότη σε μισθωτή εργασία. Με το εν λόγω πρόγραμμα ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της μισθωτής εργασίας αναφορικά με τις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας (ωράρια, μισθοί, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κ.λπ.).

Πρόγραμμα για «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους: Το πρόγραμμα αφορά περιπτώσεις εργαζομένων που είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση αλλά και κατάρτιση των εργαζόμενων αυτών με νέες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε διαφορετικές θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απειλή της ανεργίας. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δώσει διέξοδο σε 50.000 εγκλωβισμένους εργαζόμενους.

Πρόγραμμα επιχορήγησης της «πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών»: Το πρόγραμμα ενισχύει τους νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της επιχείρησης, για την πρώτη πρόσληψη εργαζομένου σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης μέσω της επιχορήγησης για 12 μήνες του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσλαμβανομένου για πλήρη απασχόληση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής εργασίας με θετική επίπτωση στην απασχόληση, ενώ σε πρώτη φάση αναμένεται να προκηρυχθούν 20.000 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης.

 

Απασχόληση - Ανεργία

Σε συνέχεια της βελτίωσης της απασχόλησης κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών, ο αριθμός των απασχολούμενων συνέχισε να αυξάνεται στο πρώτο οκτάμηνο του 2017. Στο διάστημα αυτό, ο μέσος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης εμφανίζεται επιβραδυνόμενος σε ετήσια βάση (2,1% έναντι 2,6% το οκτάμηνο του 2016), εντούτοις παρουσιάζει επιτάχυνση από το Μάρτιο του 2017 και ανέρχεται σε 2,5% σε ετήσια βάση την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2017, έναντι 2,1% στο αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ανάλογη πορεία βελτίωσης καταγράφεται στο ποσοστό της ανεργίας, που υποχώρησε κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο οκτάμηνο του 2017, στο 21,7% του εργατικού δυναμικού, κατά μέσο όρο, έπειτα από αντίστοιχη σωρευτική μείωση κατά 3,0 μονάδες τη διετία 2015-2016. Αυτή η σταθερή βελτιωτική πορεία αντανακλάται στο ποσοστό ανεργίας για το μήνα Αύγουστο, που κυμάνθηκε σημαντικά χαμηλότερα από τον ως άνω μέσο όρο, στο 20,6% του εργατικού δυναμικού. Επίσης, θετικό εί ναι το γεγονός ότι στο τρέχον έτος η ανεργία των νέων μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό έναντι του πρώ- του οκταμήνου του προηγούμενου έτους, και συγκεκριμένα κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2017 έναντι 2,0 ποσοστιαίων μονάδων το 2016.

Στον αντίποδα των παραπάνω εξελίξεων, η αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης ως ποσοστό συμμετοχής στην αύξηση της συνολικής απασχόλησης που σημειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 201724 ήταν μικρότερη έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2016 (69,3% έναντι 89,2%), με τη μερική απασχόληση να κερδίζει έδαφος μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2016 και πρώτου τριμήνου 2017 για πρώ- τη φορά μετά το 201425. Επιπλέον, η μακροχρόνια ανεργία, που αποτελεί ένδειξη της διαρθρωτικής φύσης της συνολικής ανεργίας, δίνει μεν σημάδια βαθμιαίας υποχώρησης σε απόλυτους αριθμούς (στις 766 χιλιάδες άτομα στο πρώτο εξάμηνο 2017 έναντι 821 χιλιάδων στο πρώτο εξάμηνο του 2016), με το ρυθμό υποχώρησής της όμως να υπολείπεται του ρυθμού μείωσης της συνολικής ανεργί- ας στο δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων επί της συνολικής ανεργίας αυξήθηκε οριακά στο πρώτο εξάμηνο του 2017 (στο 71,8% του ανέργων έναντι 71,2% αντίστοιχα το 2016). Τέλος, όσον αφορά τη διάρθρωση της απασχόλησης στους τομείς παραγωγής, ο τριτογενής τομέας απασχολούσε το 2016 το 72,4% του συνόλου των απασχολούμενων. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017, καταγράφονται αυξήσεις του αριθμού των απασχολούμενων τόσο στο δευτερογενή τομέα (+2,4% έ- ναντι του πρώτου εξαμήνου του 2016) όσο και στον τριτογενή τομέα (+2,3% αντίστοιχα), ενώ ση- μειώνεται μείωση στον πρωτογενή τομέα (-0,9% σε ετήσια βάση).

Πατήστε στην έκθεση εικόνων για τον πίνακα 1.3  όπου παρουσιάζονται οι προβλέψεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη του ερχόμενου έτους

Απασχόληση – αντιμετώπιση των συνεπειών της ανεργίας

Η αντιμετώπιση της ανεργίας εξακολουθεί να παραμένει κύρια προτεραιότητα. Τα μέτρα που προωθούνται για ενίσχυση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην καταπολέμηση της ανεργίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, για την άμεση διαχείριση των συνεπειών της ανεργίας, θα συνεχιστεί η προώθηση μέτρων, μέσω συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τα οποία θα προσφέρουν αυξημένες ευ- καιρίες απασχόλησης όλων των κατηγοριών των ανέργων. Ειδικότερα έχουν σχεδιασθεί και υλοποιούνται:

 Προγράμματα για ανέργους.  Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Άνερ- γων Υψηλών Προσόντων Ηλικίας 25 - 29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επι- κοινωνιών.  Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Καταπολέμησης της ανεργίας στο Κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και του Εξαγωγικού Εμπορίου. (Συμβουλευτική Υποστή- ριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση).

 Πρόγραμμα εκπαίδευσης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας άνεργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα του Τουρισμού στο αντικείμενο του Digital Marketing.  Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Καταπολέμησης της Ανεργίας στο Κλάδο των Υποδομών και Μεταφορών. (Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστο- ποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση).  Συνέχιση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας σε ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και Δημόσιο.

 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη / 3000 νέοι - υψηλών προσόντων (χρηματοδότηση από τον Ιδιωτικό Τομέα). Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ανεργίας θα έχει και η αξιοποίηση του σχετι- κά νέου θεσμού της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Για την αξιοποίηση αυτή προγραμματίζε- ται: - Ίδρυση 100 Κέντρων Στήριξης για τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας - Σύσταση Ταμείου για την ενίσχυση της ΚΑΛΟ με διαθέσιμο αρχικό κεφάλαιο 28 εκατ. ευρώ - Προγράμματα επιχορηγήσεων για υπάρχουσες επιχειρήσεις και startups. Για την ενίσχυση των παρεμβάσεων στον ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο τομέα της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας σχεδιάζεται για το 2018 μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν:

- Σύστημα αμοιβαίων υποχρεώσεων μεταξύ των ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ και του ΟΑ- ΕΔ.

- Σύσταση Περιφερειακών Συμβουλίων Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού και Σύνδεσης με την Απασχόληση.

- Απασχόληση ανέργων ως ποσοστό του συνολικού αριθμού εργαζομένων στην εκτέλεση δημοσίων έργων.

- Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης παρόχων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτι- σης.

- Επέκταση ειδικού εποχικού επιδόματος στους εργαζομένων στο χώρο του χορού και των τεχνικών απασχολουμένων σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις.

 

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.