Σε προσεχές νομοσχέδιο του Υπ.Εργασίας νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια ΟΕΚ από ίδια κεφάλαια

'Εχει ήδη καταρτισθεί από τον ΟΑΕΔ (καθολικό διάδοχο του ΟΕΚ) σχέδιο διάταξης προκειμένου να ενταχθεί σε προσεχές νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τα δάνεια που δεν έχουν ρυθμιστεί. Αυτό απάντησε εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομίας &  Ανάπτυξης , το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρησης Δημοσίου χρέους της Γενικής Γραμματείας Διαχείρησης Ιδιωτικού Χρέους σε σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί από τον Βουλευτή Ν.Νικολόπουλο. Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή το δελτίο τύπου - εξαγγελία στάσης εργασίας του Συλλόγου μας και περιλαμβάνει πληροφορίες, δεδομένα από την σχετική ανακοίνωση.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα (30/10/2016) και ισχύει αλλά δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται, αφορά μόνο τους άνεργους δανειολήπτες του ΟΕΚ, αποκλείοντας όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες των δανειοληπτών του ΟΕΚ με οικονομικές δυσκολίες.

Ο Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση τα δάνεια του ΟΕΚ συμπεριλαμβάνονται στον Νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Να τονίσουμε όμως ότι η οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου για το αν εντάσσονται ή όχι τα δάνεια του ΟΕΚ από ίδια κεφάλαια στον Νόμο Κατσέλη αναμένεται η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Στην τότε συνεδρίαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου οι εισηγήσεις για την ένταξη των δανείων στον Νόμο Κατσέλη ήταν θετικές.

Στο μεταξύ η μεγάλη πλειοψηφία των αποφάσεων των δικαστηρίων εντάσει τα δάνεια στον Νόμο Κατσέλη χωρίς όμως αυτό να αποτελεί υποχρεωτικό για όλα τα δικαστήρια. Οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι υπάρχουν περίπου 40 υποθέσεις κατά τις οποίες τα δικαστήρια δεν αποδέχτηκαν να εντάξουν τα δάνεια αυτά στον Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Συνεπώς η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είναι άκρως σημαντική με τους δικηγόρους του ΟΑΕΔ να ενημερώνονται  συνεχώς.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή Ν.Νικολόπουλου

 

Το πλήρες κείμενο της απάντηση του Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης

 

 

 

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.