Δάνεια από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ- Τρίτεκνοι - Πολύτεκνοι - Πότε θα ρυθμιστούν-Υπ.Κατρούγκαλος

Μέσα στο Φθινόπωρο θα γίνουν οι ρυθμίσεις για τα δάνεια του ΟΕΚ που έχει δώσει από ίδια κεφάλαια σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τριτέκνων, πολυτέκνων σεισμόπληκτων, ΑΜΕΑ.

Αυτό απάντησε σε σχετική ερώτηση της Βουλευτή ΝΔ, Παπακώστα Κατερίνα, ο Υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος.

Η ερώτηση που τέθηκε ήταν πότε θα γίνουν οι ρυθμίσεις των δανείων αυτών και αν θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές η ρύθμιση που θα μειώνει την προσαύξηση στο επιτόκιο(πανωτόκι) που φτάνει στο 11 % σε περίπτωση που δεν πληρωθεί εγκαίρως η δόση των δανειοληπτών.

Επίσης αναφέρθηκαν οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη που αναφέρουν να εξατομικευτούν οι ρυθμίσεις παίρνοντας υπόψη τις ειδικότερες ανάγκες και συνθήκες του δανειολήπτη, εφαρμόζοντας περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών για τους ανέργους.

Ο Υπουργός Εργασίας Κ.Κατρούγκαλος δεν απάντησε ποιες ρυθμίσεις θα εφαρμόσει αλλά ότι θα φέρει μια συνολική πρόταση, την οποία μάλιστα ο ΟΑΕΔ την έχει ήδη στείλει στο Υπουργείο αλλά θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τις ρυθμίσεις αυτές βάσει των συνταγματικών επιταγών για τη προστασία στη κατοικία και την προστασία αδυνάμων.Επικαλέστηκε μάλιστα τεχνική ιδιομορφία των δανείων αυτών επειδή υπάρχει τριγωνική σχέση μεταξύ του ΟΕΚ και των τραπεζών (Εθνική & Πειραιώς) που έδιναν το δάνειο.

Μάλιστα στην αρχή της συζήτησης  ο Υπουργός ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κατήργησαν τον ΟΕΚ και ουσιαστικά δεν υπάρχει φορέας που να εφαρμόζει την συνταγματική επιταγή για το δικαίωμα της κατοικίας. 

Θα πρέπει να αναφερθεί όμως ότι τα δάνεια που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ αυτής της κατηγορίας δεν χορηγούνταν από τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά από τον ίδιον τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας από ίδια κεφάλαια που συγκεντρώνονταν από τις εισφορές των εργαζομένων υπέρ του ΟΕΚ. Συνεπώς εντελώς αδιάβαστος σε ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα που αγγίζει 86.000 δανειολήπτες ο κ.Υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει τη καθυστέρηση στη ρύθμιση των δανείων αυτών αφού από τον Μάρτιο του 2016 είχε συσταθεί επιτροπή στον ΟΑΕΔ και έχει ήδη αποστείλει τις προτάσεις των ρυθμίσεων στο Υπουργείο.

Όλη η ερώτηση και η απάντηση του Υπουργού στο βίντεο παρακάτω

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.