Βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ- Ξεκινούν οι αιτήσεις εγγραφής

Ο ΟΑΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους γονείς - κηδεμόνες που επιθυμούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ για το σχολ. έτος 2017-2018 να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής από την Δευτέρα 12-06- 2017 έως και την Παρασκευή 23-06-2017.

AdTech Ad

Η υλοποίηση του προγράμματος θα στηριχθεί κατά τη διαδικασία που ακολουθεί.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του ΟΑΕΔ, είναι χώροι ημερήσιας ασφαλούς φιλοξενίας και αγωγής για τα βρέφη από οκτώ(8) μηνών έως 2,5 ετών και τα νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στο Νηπιαγωγείο των εργαζομένων γονέων, δικαιούχων των Παροχών του Οργανισμού και σκοπό έχουν:
•    Την καθημερινή φροντίδα και διατροφή βρεφών και νηπίων τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
•    Την πολύπλευρη και σφαιρική νοητική, συναισθηματική, κοινωνική, πνευματική, σωματική ανάπτυξη των παιδιών σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις
•    Τη παροχή βοήθειας για την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.
•    Την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονέων σε θέματα αγωγής, ψυχολογίας και σχέσεων με τα παιδιά τους.
•    Την εξυπηρέτηση των εργαζομένων μητέρων και γονέων όπως και οικογενειών με εξαιρετικά κοινωνικά προβλήματα.

Παράλληλα στοχεύουν να συμβάλλουν στην ασκούμενη κοινωνική πολιτική, με την διασφάλιση της ευρύτερης συμμετοχής της γυναίκας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και τη διευκόλυνση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.

Η φιλοξενία των βρεφών - νηπίων είναι δωρεάν (ανταποδοτικό πρόγραμμα προς δικαιούχους). Παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή (πρωινό και μεσημεριανό κάθε ημέρα), η οποία παρασκευάζεται στους σταθμούς. Όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, η σίτιση γίνεται από εταιρεία παρασκευής τροφίμων (μέσω διαγωνισμού).

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ

Οι ηλικίες και ο αριθμός (δυναμικότητα) των παιδιών, που θα φιλοξενήσει κάθε Βρεφονηπιακός Σταθμός ΟΑΕΔ, καθορίζονται με Απόφαση του Δ.Σ του Οργανισμού ανάλογα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και το διατιθέμενο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν σε αυτόν.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ - ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

1.    «Δικαιούχοι» του προγράμματος είναι οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια(ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) ωφελουμένων βρεφών - νηπίων, οι οποίοι:
α. το έτος 2016 πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/ες με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), με εισφορές πλήρεις ή μειωμένες υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας
ή
β. το έτος 2016 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ ως εργαζόμενες τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας

ή
γ. το έτος 2016 έλαβαν ως άνεργοι/ες τουλάχιστον 50 ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας

ή
δ.  το έτος 2016 συγκέντρωσαν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από δύο ή και τις τρεις παραπάνω
περιπτώσεις α' έως γ', δηλαδή από ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας, από ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και από ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας.

2.    Εγγράφονται κατ'εξαίρεση στη δύναμη, τα παιδιά των υπαλλήλων του Οργανισμού και του Υπουργείου Εργασίας, βρέφη ή νήπια, εφόσον είναι κάτοικοι του Δήμου ή της συνοικίας που λειτουργεί ο Σταθμός αν έχουν την ανάλογη ηλικία, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 5% της δυναμικότητας κάθε Βρεφονηπιακού Παιδικού Σταθμού και θα προσκομίσουν τα αναφερόμενα δικαιολογητικά εγγραφής. Για την επιλογή τους ακολουθείται η διαδικασία αξιολόγησης όπως ορίζεται στην παράγραφο 6 της παρούσης. Ειδικότερα τα παιδιά των εργαζομένων στους ΒΝΣ εγγράφονται πέραν της δυναμικότητας υπολογιζόμενα στο ποσοστό του 10% εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
3.    Δεν γίνονται δεκτά βρέφη ή νήπια, τα οποία έχουν σοβαρό πρόβλημα σωματικής ή και ψυχικής υγείας (π.χ. βαριές καθυστερήσεις, πολλαπλές αναπηρίες) και που για την αγωγή τους χρειάζεται ειδικευμένο προσωπικό και ειδικές δομές.

4.    Ο έλεγχος του αριθμού των ημερών εργασίας θα γίνει με αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τον ΕΦΚΑ με βάση τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (Αριθμός Μητρώου πρώην ΙΚΑ) που υπάρχει στο Μητρώο του Οργανισμού ή που ο δικαιούχος θα συμπληρώσει στην αίτησή του. Συμπλήρωση εσφαλμένου αριθμού μπορεί να συνεπάγεται τον αποκλεισμό των δικαιούχων από το πρόγραμμα. Στις περιπτώσεις συμμετεχόντων που για οποιονδήποτε λόγο οι ημέρες εργασίας τους δεν έχουν μηχανογραφηθεί από τον ΕΦΚΑ (π.χ. εργαζόμενοι σε ΔΕΗ ή φορτοεκφορτωτές, δασεργάτες, εκδοροσφαγείς κ.ο.κ.), ο έλεγχος θα γίνει βάσει των δικαιολογητικών που προβλέπονται στην Ενότητα Γ' του παρόντος. Μη προσκόμιση των δικαιολογητικών αυτών μπορεί να συνεπάγεται τον αποκλεισμό των δικαιούχων από το πρόγραμμα.

5.    Ο έλεγχος του αριθμού των ημερών της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, της επιδοτούμενης ανεργίας και της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας θα γίνει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ.
6.    «Ωφελούμενοι» του Προγράμματος είναι τα παιδιά των δικαιούχων: βρέφη από (8) οκτώ μηνών (την 1η Σεπτεμβρίου 2017) έως την εγγραφή τους στο Νηπιαγωγείο.
 
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

1.    Οι δικαιούχοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, προσέρχονται στον Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό του ΟΑΕΔ της περιοχής τους και καταθέτουν την αίτηση συμμετοχής(ειδικό έντυπο που διατίθεται από τον Σταθμό).
2.    Εφιστάται η προσοχή για την ορθή συμπλήρωση όλων των πεδίων της αιτήσεως. Σφάλματα κατά τη συμπλήρωση της αίτησης μπορεί να οδηγήσουν στον αποκλεισμό του δικαιούχου από το πρόγραμμα ή στη μη ορθή μοριοδότησή του.
3.    Με την κατάθεση της αιτήσεως στον Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό χορηγείται στον δικαιούχο αριθμός πρωτοκόλλου(κωδικός αριθμός αίτησης) που θα αναγράφει την ακριβή ημερομηνία υποβολής.

4.    Η αίτηση συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφελουμένων αυτού αποκλειστικά για τους σκοπούς της Παρούσας Πρόσκλησης.
5.    Υποβολή νέας αίτησης σε αντικατάσταση της προηγούμενης ή κατόπιν ακύρωσής της είναι δεκτή έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
6.    Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τις εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών και νηπίων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, θα οριστεί    με Απόφαση Διοικήτριας του Ο.Α.Ε.Δ.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ & ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΩΝ

1. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
1.    Αίτηση(ειδικό έντυπο που διατίθεται από το Σταθμό & από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ)
2.    Πιστοποιητικό υγείας του Παιδιού(ειδικό έντυπο που διατίθεται από το Σταθμό & από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ)
3.    Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή πιστοποιητικό γέννησης
4.    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

5.    Φωτοτυπία του ασφαλιστικού βιβλιαρίου των γονέων ή κηδεμόνα του παιδιού(θεωρημένο κατά το τρέχον έτος).
6.    Έγγραφα που αποδεικνύουν απόλυτα την εργασία των γονέων - κηδεμόνων. Για περιπτώσεις που οι γονείς είναι:

α) Ιδιωτικοί υπάλληλοι: βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη(πρόσφατη)
Ο έλεγχος της πλήρωσης της προϋπόθεσης συμμετοχής των ημερών εργασίας θα γίνει με αυτεπάγγελτη αναζήτηση.
Όταν πρόκειται για εργαζόμενος σε ΔΕΗ ή φορτοεκφορτωτές, δασεργάτες, κ.ο.κ. και γενικά σε περιπτώσεις που οι ημέρες εργασίας δεν είναι δυνατόν να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως, επειδή για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν ενταχθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ, απαιτείται η προσκόμιση:

i.    Βεβαίωση από τον φορέα απασχόλησής τους για τις ημέρες εργασίας που πραγματοποίησαν και για το ποσοστό κρατήσεων υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας κατά το έτος 2016 ή
ii.    Ατομικά Δελτία Εισφορών(ΑΔΕΙ) έτους 2016, ή
iii.    Δελτία Ατομικών Εισφορών(ΔΑΤΕ) έτους 2016

β) Δημόσιοι υπάλληλοι: πρόσφατη αναλυτική βεβαίωση εργασίας.

γ) Ελεύθεροι επαγγελματίες: βεβαίωση από τον ΟΑΕΕ ή άλλο ασφαλιστικό ταμείο ή αποδεικτικό καταβολής ΦΠΑ τελευταίου τετραμήνου,
 
δ) Απασχολούμενοι στην οικογενειακή επιχείρηση: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (απαραίτητη κατάθεση)
ε) Πρόσφατη πρόσληψη: αναγγελία πρόσληψης από τον ΟΑΕΔ.
στ) Πρόσφατη έναρξη εργασιών ελευθέρου επαγγελματία: έναρξη εργασιών από την ΔΟΥ ζ) Εκκαθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ φορολογικού έτους 2016.
Μία(1) υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (Επισυναπτόμενο με την Αίτηση Εγγραφής)

Ολη η προσκληση εδω

Κράτα το

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.