Επιστολή του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας σε βουλευτές για τους λογαριασμούς ρεύματος

Τη συνδρομή τους ώστε ο ΟΑΕΔ να πληρώσει μέρος του λογαριασμού ρεύματος για το κτήριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (ΕΚΚ) ζητεί με επιστολή της η διοίκηση του ΕΚΚ, που απευθύνει προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς και τους βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρο Κωνσταντινέα και Δημήτρη Κουκούτση.   

Αναλυτικά η επιστολή του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας έχει ως εξής:

“Κύριοι, όπως γνωρίζετε το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας στεγάζεται από τον Απρίλιο 2007 στο κτήριο του ΟΑΕΔ επί της οδού Αριστομένους 95. Για την ανέγερση του κτηρίου είχαμε δώσει όπως είναι γνωστό μεγάλο αγώνα, μιας και δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα στην κατεδάφιση του παλιού κτηρίου. Η πιο ουσιαστική μας παρέμβαση τότε είχε να κάνει με την αλλαγή της μελέτης του κτηρίου έτσι ώστε η αίθουσα εκδηλώσεων να αποκτήσει τέτοια μορφή, ούτως ώστε να μην περιορίζεται μόνο για συνδικαλιστικές εκδηλώσεις αλλά να είναι μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης μας. Πράγμα το οποίο έφερε μια επιπλέον καθυστέρηση 2 χρόνων στην ανέγερση του κτηρίου.

Μετά τη διάλυση του Οργανισμού της Εργατικής Εστίας και τη μεταφορά της κινητής και ακίνητης περιουσίας στον ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2013 που έγιναν από πλευράς ΟΑΕΔ οι παραχωρήσεις χώρων του κτηρίου στο Δήμο Καλαμάτας και Ελεγκτικό Συνέδριο, επισημάναμε τα προβλήματα που θα προέκυπταν στο θέμα της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, αφού υπάρχουν ιδιαιτερότητες όσον αφορά τον διαχωρισμό. Μάλιστα το θέσαμε ως βασική προϋπόθεση για να γίνουν οι παραχωρήσεις χώρων.

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε αφού ο λογαριασμός φούσκωνε και παρέμενε ανεξόφλητος, παρά τις επίμονες και διαρκείς ενέργειές μας.

Φτάσαμε μάλιστα στις 20 Ιανουαρίου 2017 να στείλουμε εξώδικο στη ΔΕΗ Καλαμάτας, με το οποίο καλούσαμε μέσα σε 10ήμερο να προβεί σε επίλυση και κοστολόγηση κατανάλωσης, διαφορετικά θα προχωρούσαμε μονομερώς στον υπολογισμό της αναλογούσας σε μας ηλεκτρικής ενέργειας. Υστερα από αυτά στις 14/2/2017 με την υπ’ αριθμό 09/14.02.2017 απόφαση, το ΔΣ του ΟΑΕΔ αποφάσισε:

Η αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου να πληρώσει τον ανεξόφλητο λογαριασμό ΔΕΗ Οργανισμού Εργατικής Εστίας, Αριστομένους 95, ύψους 55.032 ευρώ (που πράγματι έγινε).

Την έγκριση ιδιωτικού συμφωνητικού κατανομής δαπανών λειτουργίας του κτηρίου ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ, καθώς επίσης σχετικό πίνακα ποσοστών κατανομής δαπανών κοινοχρήστων, με βάση τον οποίο θα γίνεται καταμερισμός των δαπανών πληρωμής των λογαριασμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ κ.τ.λ.) στους χρήστες του κτηρίου.

Αποδεχτήκαμε την απόφαση του ΟΑΕΔ και υπογράψαμε το συμφωνητικό, ευελπιστώντας σύντομα να γίνει ο καταμερισμός του ποσού που μας αναλογεί.

Μέχρι σήμερα, παρά τις αδιάλειπτες, επίμοχθες και αγωνιώδεις προσπάθειές μας για το πρόβλημα της τελικής εκκαθάρισης και αποπληρωμής της δαπάνης κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχουμε πάρει καμία έγγραφη απάντηση.

Ολο αυτό το χρονικό διάστημα βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και επιδιώκουμε παντοιοτρόπως την οριστική επίλυση του ζητήματος, που έχει προκύψει χωρίς δικής μας υπαιτιότητας και αιτιώδη άρνηση.

Εκτιμούμε ότι η άμεση μεταστέγαση του ΣΕΠΕ, την οποία καλωσορίζουμε, θα επιφέρει αυτόθροα διαφοροποιήσεις και επιπλέον επιβαρύνσεις στη δαπάνη κατανάλωσης ρεύματος, διογκώνοντας το όλο πρόβλημα. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους και τις αιτιάσεις της καθυστέρησης υλοποίησης της υπ’ αριθμ. 09/14.02.2017 αποφάσεως του ΔΣ του ΟΑΕΔ, με την οποία έγινε η αναλογική κατανομή της σχετικής δαπάνης και θεωρούμε ότι θα πρέπει η διοίκηση του ΟΑΕΔ να προβεί άμεσα στη διαχείριση των όποιων προβλημάτων έχουν ανακύψει και που πάντως δεν αφορούν εμάς και να υλοποιήσει άμεσα την ως άνω απόφαση, διευθετώντας οριστικά το ζήτημα και αίροντας το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκεται τόσον καιρό το ΕΚΚ.

Επισημαίνουμε ότι διαχρονικά ενημερώνουμε τον ΟΑΕΔ για το ποσό της δαπάνης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά το σύνολο των χώρων του κτηρίου και το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 18.082 ευρώ (εξαιρουμένου του ποσού των 55.032 ευρώ το οποίο έχει αποπληρωθεί από τον ΟΑΕΔ αλλά εκκρεμεί ο αναλογικός επιμερισμός) και βαίνει διαρκώς αυξανόμενο.

Οπως γίνεται λοιπόν κατανοητό, εμείς δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη στην καθυστέρηση αυτή αλλά προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποπληρώσουμε την οφειλή μας.

Παρακαλούμε όπως συνδράμετε και εσείς στην προσπάθειά μας για την οριστική επίλυση του προβλήματος”.

Ο Δήμος Καλαμάτας για το ρεύμα του Εργατικού

“Ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει καμία αντίρρηση για συνεννόηση με την ιδιοκτησία (ΟΑΕΔ) του κτηρίου του Εργατικού Κέντρου, για τον επιμερισμό των όποιων λειτουργικών δαπανών, με ενδεχόμενο συμψηφισμό των ποσών που έχουν καταβληθεί από το δημοτικό προϋπολογισμό για τη νόμιμη λειτουργία του αμφιθεάτρου”.

Αυτό σημειώνει ο δήμος σε χθεσινή ανακοίνωσή του, μετά τις καταγγελίες του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Σωτ. Τσώνη κατά του ΟΑΕΔ, γιατί δεν εφαρμόζει την αναλογική κατανομή της κατανάλωσης του ρεύματος στους χρήστες του κτηρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, “το 2013, το αμφιθέατρο παραχωρήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας για 10 χρόνια και, κατά το χρησιδάνειο που υπεγράφη μεταξύ του προέδρου του ΟΑΕΔ και του δημάρχου, ο δήμος πρέπει να πληρώνει ό,τι του αναλογεί όσον αφορά στη θέρμανση, τον ηλεκτροφωτισμό κ.λπ. για τη χρήση μόνο του αμφιθεάτρου. Το ίδιο αναφέρεται και στην απόφαση παραχώρησης του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ. Στην πορεία, όμως, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολλά μεγάλα προβλήματα, που έπρεπε να επιλυθούν για να καταστεί δυνατή η νόμιμη λειτουργία του αμφιθεάτρου. Ετσι, πέρα από τις επισκευές σε ολόκληρο σχεδόν το ηλεκτρομηχανολογικό σύστημα, απαιτήθηκε η εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης σε ολόκληρο το κτήριο, γιατί δεν μπορούσε να γίνει αυτό μόνο για το αμφιθέατρο. Ολα αυτά στοίχισαν στο δημοτικό προϋπολογισμό αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ καλύφθηκε και η συντήρηση του ασανσέρ, παρότι αυτό δεν προβλεπόταν για το δήμο”.

https://www.eleftheriaonline.gr/local/koinonia/item/144731-epistolh-toy-ergatikoy-kentroy-kalamatas-se-boyleytes-gia-toys-logariasmoys-reymatos

Share this article

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καλή Ανάσταση από τον ΒΝΣ Δράμας

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.