Εργατικά Κέντρα Κρήτης - Πού πάνε τα λεφτά υπέρ ΟΕΚ & ΟΕΕ

Με κοινή τους ανακοίνωση – απάντηση τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης αναφέρονται σε δήλωση του Υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου σύμφωνα με την οποία τα συνδικάτα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΗΤΗΣ

Στη δήλωσή τους επιτίθονται στον κ. Κατρούγκαλο τονίζοντας ότι ο Υπουργός Εργασίας προσπαθεί να πάρει χρήματα τα οποία δεν του ανήκουν μιλώντας δήθεν για αυτοχρηματοδότηση.

Πιο αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

Για μια ακόμη φορά επιχειρείται μετά από δήλωση του Υπουργού εργασίας κ. Κατρούγκαλου,  η προσπάθεια κατάχρησης χρημάτων που ανήκουν στους εργαζόμενους  .

Ο έλληνας εργαζόμενος πληρώνει πολύ περισσότερα σε κρατήσεις ,  ασφαλιστικές εισφορές , Φ.Μ.Υ. , επίδομα αλληλεγγύης , υπέρ ΟΕΚ , εργατικής εστίας κ.λ.π. , από κάθε άλλο εργαζόμενο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης,  χωρίς να έχει τις ανάλογες  απολαβές . ΄Ετσι πληρώνει επίδομα αλληλεγγύης  χωρίς αυτά τα χρήματα να καταλήγουν στον ΟΑΕΔ  για την αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλων κοινωνικών παροχών . Πληρώνει για τον οργανισμό εργατικής κατοικίας και εργατικές εστίας οι οποίοι έχουν  καταργηθεί  εδώ και τέσσερα χρόνια ,  από την προηγούμενη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα χρήματα καταλήγουν  στην μαύρη τρύπα των δανειστών .

Τώρα έρχεται ο κ. υπουργός να δηλώσει ότι  για  αυτά τα λίγα χρήματα που δίνονται  για τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς των εργαζομένων   των Εργατικών Κέντρων ,  δεν θα ξαναυπογράψει  , λες και αυτά τα χρήματα του ανήκουν.  Ο  κ. Υπουργός καλά θα κάνει να μας εξηγήσει που καταλήγουν  τα  εκατομμύρια ευρώ της εργατικής εστίας, της εργατικής κατοικίας, του επιδόματος αλληλεγγύης κ.λ.π. .

Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης  καλούν τον Υπουργό αντί να φέρνει στο τραπέζι τις απαιτήσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις εργαζομένων , λόκ άουτ, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου κ.λ.π. , να υλοποιήσει τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις που έχει δώσει στους έλληνες εργαζόμενους , για υποχρεωτικότητα των Σ.Σ.Ε. ,  στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο χώρο εργασίας και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών .

Τι είχε δηλώσει ο Υπουργός   

Ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στη Real News ανέφερε ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται, ώστε να είναι αυτόνομα από το κράτος και θεωρεί μη υγιής τη λύση της χρηματοδότησης τους από την πρώην εισφορά υπέρ της Εργατικής Εστίας, που σήμερα εισπράττεται από τον ΟΑΕΔ.

“Πολλές φορές”, σημειώνει,”το δημόσιο χρήμα αποτελεί εργαλείο πολιτικού εκμαυλισμού και δημιουργίας εργατικών αριστοκρατιών, που καμία σχέση δεν έχουν με τους αγώνες των εγαζομένων”, προσθέτοντας, ωστόσο, “ότι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν με συζήτηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς εργοδοτών και εργαζομένων”.”Γι’ αυτόν τον λόγο”, συνεχίζει,”επέλεξα να είναι εκτός συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και για φέτος να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς χρηματοδότησης”.

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.