Προκήρυξη στάσης εργασίας για την Τετάρτη 25.9.24 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας

ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 ΑΠΟ ΤΗΝ 12.00 Μ.Μ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΣ

1.Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

κα. Ν. Κεραμέως

2. Διοικητή Δ.ΥΠ.Α.

κ. Σπ. Πρωτοψάλτη

******************************************************

Σε συνέχεια των δράσεων, συναντήσεων με τη Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. και επανειλημμένων καταγγελιών το Δ.Σ του Συλλόγου μας, δεδομένου ότι παρότι έχουν τεθεί υπόψη των αρμοδίων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και χρονίζουν χωρίς να έχουν επιλυθεί, αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη στάσης εργασίας για την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 από τις 12.00 μ.μ μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας.

α. Περιγραφή της εργασιακής πραγματικότητας στη Δ.ΥΠ.Α.

Οι υπάλληλοι στη Δ.ΥΠ.Α. εργάζονται σε υπηρεσίες στις οποίες δεν τηρούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των χώρων εργασίας με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (ΣΕΠΕ) προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι για να υποχρεωθεί η Δ.ΥΠ.Α. να αναλάβει τις ευθύνες της και να επισκευάσει/μεταστεγάσει τα κτίρια όπου εμφανέστατα υπάρχουν προβλήματα. (βλ. έξοδος κινδύνου Γούναρη 2 Άλιμος κ.α).

Οι συνεχείς ανεφάρμοστες προθεσμίες για την διεκπεραίωση πολλών υπηρεσιακών αντικειμένων ενόσω τα πληροφοριακά συστήματα είτε υπολειτουργούν είτε όταν λειτουργούν εκδίδουν λανθασμένα αποτελέσματα προκαλούν προσβολή του κύρους και της αξιοπιστίας της Δ.ΥΠ.Α. ενώ παράλληλα καταπονούν εργασιακά τους εργαζόμενους επιφορτίζοντας τους με επιπλέον καθήκοντα και όγκο δουλειάς προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν έγκυρη και έγκαιρη έκδοση των αποτελεσμάτων. ( βλ. επιδόματα σχετικά με τη μητρότητα). Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα με τους εποχικά εργαζόμενους, δεν έχουν πράξει το παραμικρό για την μείωση της εργασιακής καταπόνησης των υπαλλήλων ενώ στις τακτικές καταγγελίες δικαιούχων περί καθυστερήσεων η Διοίκηση είτε δεν απαντά είτε μεταφέρει/μοιράζει με τη μορφή του κατεπείγοντος τις αιτήσεις σε τρίτες Υπηρεσίες χωρίς να έχουν την αρμοδιότητα να τις διεκπεραιώσουν.

Η μη εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή προκαθορισμένων ραντεβού με το κοινό έχει προσθέσει στην εργασιακή καταπόνηση ενώ η διεύρυνση του ωραρίου κοινού χωρίς να έχει προηγηθεί η σχετική τεκμηρίωση από τη Δ.ΥΠ.Α. σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη κατάθεση αιτήσεων συνταξιοδότησης υπαλλήλων με αποδεδειγμένη εμπειρία και κατάρτιση προκαλεί ανεπανόρθωτα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών. Σε αντίθεση με όσα επικαλούνται περί ψηφιοποίησης και αύξησης της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, δεν έχουν εφαρμόσει την τηλεργασία στους υπαλλήλους με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα γενικευμένο αρνητικό εργασιακό κλίμα αφού συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν βελτιώνεται στις συνθήκες εργασίας. Σε συνδυασμό με το ότι πολλές Υπηρεσίες στεγάζονται σε μη κατάλληλα κτίρια τα οποία μάλιστα είναι πολύ μικρής επιφάνειας με υπερβολικά μεγάλο όγκο εγγράφων, η εικόνα που αντικρίζουν οι πολίτες μακράν απέχει από την εικόνα ενός σύγχρονου Δημοσίου.

Οι συνεχιζόμενοι διορισμοί Προϊσταμένων αδικούν υπαλλήλους που έχουν αποδεδειγμένη πείρα οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να κριθούν αφού κρίσεις Προϊσταμένων έχουν να διεξαχθούν εδώ και πάνω από 13 ολόκληρα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. αποφεύγει να προκηρύξει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις που μένουν κενές ακόμα και σε υπηρεσίες όπως οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί όπου προηγούνται οι κλάδοι των Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων με αποτέλεσμα να διορίζονται υπάλληλοι Διοικητικοί συχνά χωρίς καμία απολύτως εμπειρία από την λειτουργία ενός ΒΝΣ. Αυτό επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στα συμφέροντα των υπαλλήλων αφού οι υπηρετούντες σε θέση εργασίας αυξάνουν την συνολική τους μοριοδότηση για κάθε μήνα που διανύουν ως Προϊστάμενοι, ενώ την ίδια στιγμή ανήμποροι εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι της απροκάλυπτης και γενικευμένης ευνοιοκρατίας που τα τελευταία χρόνια έχει υπέρμετρα διογκωθεί.

Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν έχουν την δυνατότητα να εργαστούν σε δεύτερη δουλειά εκτός και εάν λάβουν την σχετική άδεια από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Συνεπώς δεδομένου ότι η αγοραστική δύναμη στη Χώρα είναι στη προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ οι συνάδελφοι/ισες δεν έχουν ουδεμία επιλογή πρόσθετου εισοδήματος εγκλωβισμένοι σε ένα διαρκές σπιράλ αναξιοπρεπούς και υποτιμητικής διαβίωσης.

Στα συνεχή αιτήματα μας για αύξηση της αποζημίωσης των ελέγχων μας, του αριθμού τους και την νομοθέτηση του αφορολογήτου όπως ισχύει αντίστοιχα στους ελέγχους που διεξάγουν άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου η Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. κυριολεκτικά μας εμπαίζει, εδώ και πολλούς μήνες αποδίδοντας τις ευθύνες στην άρνηση των καθ’ ύλην αρμοδίων Υπουργών.

Στο Οργανόγραμμα που πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή έχουν θεσπιστεί Δομές οι οποίες παραμένουν σχεδόν χωρίς αντικείμενο και υπαλλήλους (βλ. Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας και Στεγαστικής Συνδρομής στην Π.Δ Αττικής) ενώ άλλες Δομές είναι υπερφορτισμένες με εξαιρετικά πολλά αντικείμενα. Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των οργανικών θέσεων στους περισσότερους κλάδους υπαλλήλων σε συνδυασμό με την σχεδόν μηδενική πρόσληψη διοικητικών και τεχνικών ειδικοτήτων υπαλλήλων έχει αποκλείσει τους υπαλλήλους από την συμμετοχή τους στο καθεστώς της κινητικότητας αφού δεν συμπληρώνεται το προβλεπόμενο ελάχιστο ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων.

Η κατάργηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΟΑΕΔ το οποίο στελεχώνονταν από καταρτισμένους υπαλλήλους της Υπηρεσίας το οποίο εξυπηρετούσε χωρίς να μεταφέρει τα αιτήματα σε τρίτους υπαλλήλους και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο ενιαίο 1555 στο οποίο απασχολούνται ιδιωτικοί υπάλληλοι που ουδέποτε εργάστηκαν στη Δ.ΥΠ.Α./ΟΕΚ/ΟΕΕ έχει επιφέρει επιπλέον προβλήματα και αύξηση του όγκου εργασιών αφού σχεδόν όλα τα ερωτήματα καταλήγουν στις κατά τόπους υπηρεσίες προς απάντηση και διεκπεραίωση.

Η μη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων στο Δ.Σ της Δ.ΥΠ.Α. έχει απαξιώσει την λειτουργία της Υπηρεσίας, παρότι ο νομοθέτης ορίζει ρητά την συμμετοχή τους καθόσον εξετάζονται μεταξύ άλλων και θέματα εργαζομένων.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Δ.Σ λειτουργεί και ως Πειθαρχικό Συμβούλιο υπαλλήλων με αποτέλεσμα να αμφισβητείται ακόμα και η νομιμότητα λήψης των σχετικών αποφάσεων αφού οι υπό εξέταση για πειθαρχικά παραπτώματα υπάλληλοι δεν έχουν κανέναν απολύτως εκπρόσωπο ο οποίος με την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία νομοτελειακά συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωση και την δημιουργία αντικειμενικής-ολοκληρωμένης άποψης όλων των μελών του.

Όπως όλοι οι υπάλληλοι αλλά και το ευρύ κοινό έχουν διαπιστώσει, λαμβάνονται οικονομικής φύσεως αποφάσεις όπως συνεχείς απευθείας αναθέσεις που πολλές φορές τυγχάνουν αμφισβήτησης περί της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Τα αντικείμενα της καθαριότητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών διεκπεραιώνονται κατά κυρίως λόγο από εταιρείες που αλλάζουν στις περισσότερες Υπηρεσίες ακόμα και κάθε μήνα με αποτέλεσμα είτε την συνεχή αλλαγή των υπαλλήλων με απολύσεις και εκ νέου προσλήψεις είτε εάν προσλάβουν τους ίδιους τότε δεν έχουν το παραμικρό δικαίωμα για κανονικές άδειες και πλήρη εργασιακά δικαιώματα παρότι είχε στοιχειοθετηθεί με παλαιότερη μελέτη της Διεύθυνσης Διοικητικού του ΟΑΕΔ ότι η πρόσληψη 4ωρης απασχόλησης εργαζομένων απευθείας συμβάσεων με την Υπηρεσία συμφέρει οικονομικά και παράλληλα οι εργαζόμενοι τυγχάνουν της προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Επικρατεί γενικευμένη αδιαφορία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι προγραμμάτων του τ.ΟΕΚ όπως των δανειοληπτών οι οποίοι παρότι έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους εντός της πενταετίας σύμφωνα με την ισχύουσα Υ.Α του 2018, εντούτοις δεν μπορούν να λάβουν βεβαίωση εξόφλησης με αποτέλεσμα τους συχνούς διαπληκτισμούς στις Υπηρεσίες και την επικράτηση κλίματος εναντίον του ίδιου του Δημοσίου και της ομαλής λειτουργίας του.

β. Αιτήματα - διεκδικήσεις

  • Εφαρμογή του Νόμου περί νέας Διοίκησης στη Δ.ΥΠ.Α., κρίσεις προϊσταμένων και τροποποίηση του Οργανογράμματος κατόπιν συζήτησης με τους εκπροσώπους εργαζομένων, νέα Γενική Διεύθυνση Στέγασης και Μέριμνας

  • Αλλαγή της σύνθεσης του Δ.Σ Δ.ΥΠ.Α. με την θεσμοθέτηση δύο εκπροσώπων εργαζομένων της Δ.ΥΠ.Α. καθώς και μια θέση εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ δεδομένου ότι θεμελιώνεται δικαίωμα συμμετοχής της αφού οι Δημόσιοι Υπάλληλοι πληρώνουν μέσω των εισφορών τους την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που καταλήγει στη Δ.ΥΠ.Α.καθώς και θεσμοθέτηση εκπροσώπου ανέργων

  • Νέες μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις Υπηρεσίες και αναπλήρωση όσων υπαλλήλων συνταξιοδοτούνται

  • Άμεση εφαρμογή της τηλεργασίας με αντικειμενικά κριτήρια χωρίς αποκλεισμούς

  • Άμεση διεξαγωγή μειοδοτικών διαγωνισμών για τη μεταστέγαση όσων υπηρεσιών η υφιστάμενη κτιριακή κατάσταση είναι ακατάλληλη

  • Άμεσες επισκευές και ενεργειακή αναβάθμιση όλων των Βρεφονηπιακών Σταθμών και ιδιόκτητων ΚΠΑ2 και Σχολών

  • Ίδρυση και λειτουργία νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών με παράλληλη λειτουργία και ως Νηπιαγωγείων – τακτοποίηση των υφιστάμενων ΒΝΣ όσον αφορά τις άδειες λειτουργίας τους και αδειοδότηση-τοποθέτηση παιδικών χαρών. Επαναφορά στη Δ.ΥΠ.Α όσων ΒΝΣ έχει παραχωρηθεί η λειτουργία τους στους Δήμους ( π.χ Αργοστόλι Κεφαλλονιάς)

  • Μελέτη για την ίδρυση νέων ΚΠΑ2 όπου κρίνεται απαραίτητο όπως στο Ν.Πιερίας

  • Ίδρυση και λειτουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού–Νηπιαγωγείου για τα βρέφη-νήπια των υπαλλήλων για την Θεσσαλονίκη και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο. Χορήγηση χρηματικής ενίσχυσης για τους υπαλλήλους στις υπόλοιπες περιοχές όπου δεν υπάρχει ΒΝΣ Υπαλλήλων

  • Εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Δ.ΥΠ.Α. για την στέγαση των υπηρεσιών της. Κατασκευή σύγχρονου βιοκλιματικού συγκροτήματος στο οικόπεδο επί της Λεωφ. Γεωργικής Σχολής στον Φοίνικα Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης στο οποίο θα στεγαστούν το ΚΠΑ2 25ης Μαρτίου, νέος ΒΝΣ-Νηπιαγωγείο, νέα ΕΠΑΣ, με αίθουσες για εκδηλώσεις και για ημερίδες συμβουλευτικών υπηρεσιών κ.α, νέο ΚΔΑΠ και χώρους πρασίνου, άθλησης.

  • Αύξηση της αποζημίωσης των ελέγχων, του μέγιστου αριθμού/μήνα και νομοθέτηση του αφορολογήτου

  • Κατάργηση του παραβόλου επί του ποσού της δανειοδότησης- προπληρωμής έναντι έως δέκα μηνών αφού αθροιζόμενο με την επιβάρυνση του επιτοκίου καταλήγει το συνολικό ποσό αποπληρωμής να πλησιάζει την επιβάρυνση δανειοδότησης ενός τραπεζικού δανείου. Αύξηση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής τους

  • Ίσα δικαιώματα για τους υπαλλήλους ειδικότητας Μαγείρων για την εξομείωση του ωραρίου τους με το ωράριο των Δήμων και ένταξη στα ΒΑΕ και στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους ΔΕ Μαγείρων, Β.Μαγείρων και Υπαλλήλων καθαριότητας στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

  • Εργασιακή τακτοποίηση των συναδέλφων/ισων του προγράμματος ορισμένου χρόνου 55-67, εξασφάλιση της συνέχισης της διετούς απασχόλησής τους και ανανέωση των συμβάσεων μέχρι την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

  • Άμεση κατάργηση της απαράδεκτης τακτικής των απευθείας αναθέσεων που προκαλεί κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος και προσβάλλει το κύρος της Υπηρεσίας

  • Άμεση εκπόνηση σχεδίου για την απεξάρτηση από τα ιδιωτικά πληροφοριακά συστήματα με νέες προσλήψεις ειδικότητας Πληροφορικής για να αναλάβει όλα τα συστήματα της Δ.ΥΠ.Α. το μόνιμο προσωπικό

  • Διεξαγωγή διαλόγου με εκπροσώπους εργαζομένων για την αλλαγή του χρόνου που εκπονούνται-υλοποιούνται τα προγράμματα αφού πολλά εξ αυτών συμπίπτουν με αποτέλεσμα την γραφειοκρατική επιβάρυνση, την εργασιακή καταπόνηση και την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων

Μαζί με την ΑΔΕΔΥ διεκδικούμε :

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας 10%, άμεσα, για να καλυφθούν οι απώλειες από τον φετινό πληθωρισμό

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στο Δημόσιο

  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17

  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

  • Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού

  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.

  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση – Επαναφορά του Ν. 1264/82.

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτούς στους οποίους απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες και να αντιγράψει αυτή στην έκθεση επίδοσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                  ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.