Υπόθεση ημερών νέα ρύθμιση για τα τραπεζικά δάνεια ΟΕΚ με επιδότηση επιτοκίου - Τί είπε στην ΕΡΤ ο Γεν.Γραμματέας Υπ.Εργασίας Ανδ.Νεφελούδης

Υπόθεση ημερών, χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης τη νέα ρύθμιση αποπληρωμής που αφορά ως και 40.000 οικογένειες που εξυπηρετήθηκαν από τραπεζικά δάνεια με επιτόκιο επιδοτούμενο από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Για «απαλλαγή από ομηρία, αλλά και καλύτερη εισπρακτική δυνατότητα», έκανε λόγο ο κ.Νεφελούδης αναφερόμενος και σε ειδική ρύθμιση για ανέργους:
Παράταση ως και τριών ετών χωρίς καμιά επιβάρυνση, δηλαδή πάγωμα οφειλής προβλέπεται για τους ανέργους, ενώ μηδενίζεται ο χρόνος μέχρι να αποκατασταθεί το εργασιακό περιβάλλον και να βρεθεί δουλειά.

Δεν μπαίνουν τόκοι υπερημερίας στις νέες οφειλές, επισήμανε ο Ανδρέας Νεφελούδης, αναφερόμενος στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για 83.000 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ με συνολικά χρέη πάνω από 1,463 δισ.ευρώ.

  • Χρέος ως 6.000 θεωρείται ότι έχει αποπληρωθεί
  • ‘Οσοι δανειολήπτες έχουν καταβάλει το60%του ποσού θεωρείται ότι έχουν εξοφλήσει το δάνειο, ενώ διαγράφονται οι τόκοι κεφαλαίου- υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες
  • Η έκπτωσηανέρχεται στο 15%  και επιπλέον 10% για ευάλωτες ομάδες.

Εάν αποπληρωθεί μετά τις εκπτώσεις και εντός πενταετίας το 60%,διαγράφεται  το 40% και αντιστοίχως αποπληρωμή του 80% σε οκτώ χρόνια εξασφαλίζει διαγραφή του 20% του χρέους.

«Προσπαθούμε να εναρμονίσουμε στις σημερινές συνθήκες το ύψος δόσης που σε καμία περίπτωση δεν θα ανέρχεται πάνω από 10% του ετήσιου εισοδήματος διαιρούμενο σε 12 δόσεις», τόνισε ο γγ του υπουργείου Εργασίας.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.