Δελτίο τύπου για το πλεόνασμα ΜΑΜΟΥΘ του ΟΑΕΔ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ – τ.Ο.Ε.Ε - τ.Ο.Ε.Κ

Ταχ. Διεύθ. : Σολωμού 60 & Πατησίων 104 32, Αθήνα ■ Τηλ.: 210 5281485 ■ Κιν.: 6942559470, ■ Fax: 210 5226625, email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.URL:www.syoek.gr

 

ΑΘΗΝΑ 03.10.2017

Αριθ.Πρωτ:187

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ καθημερινά ζούμε από κοντά την αγωνία των ανέργων κατά την αναζήτηση εργασίας που θα τους επιτρέπει να επιβιώσουν και να ζήσουν αξιοπρεπώς. Στην Ελλάδα οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας συνεχίζουν και το 2017 να είναι λιγοστές. Παρότι ο ΟΑΕΔ είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας υπεύθυνος για την καταπολέμηση της ανεργίας στη χώρα, δεν αποτελεί για τους ανέργους την πρώτη επιλογή μέσω της οποίας αναζητούν εργασία. Δυστυχώς, παρότι ο ΟΑΕΔ τα τελευταία χρόνια εκσυγχρονίζεται και έχουν γίνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσής του, ο πρωταρχικός σκοπός του, που είναι να ενισχύει την απασχόληση και να επιτύχει τη σύζευξη ανέργων και θέσεων εργασίας, δεν έχει επιτευχθεί.

Μόλις χτες κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 και με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο ΟΑΕΔ προβλέπεται να παρουσιάσει θετικό ταμειακό ισοζύγιο ύψους 649 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 291 εκ. έναντι του στόχου, για το έτος 2017. Η δε βελτίωση οφείλεται, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, από τη μείωση των δαπανών του κατά 220 εκ. ευρώ.

Ο ΟΑΕΔ, λοιπόν, απλά δεν εκπόνησε τα προγραμματισμένα για το 2017 προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην εκταμιεύσει 220 εκ. ευρώ, τα οποία είχε προϋπολογίσει. Η επόμενη «χαρούμενη» είδηση για τους εκατομμύρια ανέργους θα ήταν να μας ενημέρωνε πόσα έχει κερδίσει από τους τόκους της Τράπεζας της Ελλάδας από το σύνολο των κατατεθειμένων κεφαλαίων του, τα οποία ξεπερνούν τα 600 εκ. Ευρώ.

Εξίσου αντιφατικός με το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει, είναι και ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων του ΟΑΕΔ. Το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 60%, δίνεται για κοινωφελή προγράμματα, μέσω των οποίων οι ωφελούμενοι βρίσκουν δουλειά για οκτώ μήνες αλλά στη συνέχεια όλοι απολύονται, χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους μέσω παρόμοιων προγραμμάτων αφού η μοριοδότησή τους είναι πλέον πολύ χαμηλή, δεδομένου ότι εργάστηκαν για 8 μήνες και μηδενίστηκε ο χρόνος συνεχόμενης ανεργίας τους. Δυστυχώς, μόνο το 40% των κονδυλίων για τα προγράμματα απασχόλησης κατανέμεται στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων ή τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, και παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ αποτελεί καθολικό διάδοχο και μοναδικό δημόσιο φορέα υπεύθυνο για την εκπόνηση προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής, αποδεικνύεται ότι αποτυγχάνει πλήρως να ανταποκριθεί σε αυτό τον ουσιαστικό ρόλο του. Οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ, εξακολουθούν να παρακρατούνται από τους εργαζόμενους, αλλά κανένα νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής δεν έχει εκπονηθεί από την κατάργησή του, το 2012, παρά το γεγονός ότι τέτοια προγράμματα θα έδιναν ώθηση στην αγορά εργασίας, αποτελώντας πολύτιμο σύμμαχο στην καταπολέμηση της ανεργίας. Όσες κυβερνήσεις κι αν άλλαξαν από τότε αδιαφόρησαν εγκληματικά τόσο για τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες στέγασης των πολιτών, όσο και για την ενεργοποίηση των στεγαστικών προγραμμάτων ως αδιαμφισβήτητου μοχλού ανάπτυξης.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η χώρα να εξακολουθεί να μαστίζεται από δυσβάσταχτα για την οικονομία της ποσοστά ανεργίας.

Διεκδικούμε και απαιτούμε :

  • Αύξηση και επανασχεδιασμό των προγραμμάτων, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, εξαντλώντας τα προϋπολογιζόμενα κονδύλια.

  • Ανακατανομή των κονδυλίων, με αύξηση των προγραμμάτων που ενισχύουν την πλήρη και σταθερή απασχόληση.

  • Αναζήτηση και απόδοση όλων των οφειλόμενων, συνεισπρατόμμενων από τον ΕΦΚΑ εισφορών που οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις πληρώνουν για τον ΟΑΕΔ

  • Εκπόνηση νέων προγραμμάτων στέγασης, ανταποδίδοντας τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ στους πολίτες.

  • Εκπόνηση εκδρομικών προγραμμάτων, χορήγηση δελτίων αγοράς βιβλίων και θεάτρου, αύξηση των θέσεων φιλοξενίας στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς δεδομένου ότι όλοι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ         ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Share this article

Συνημμένα αρχεία:

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.