Την περασμένη Παρασκευή είχαμε συνάντηση με τους Νομικούς μας συμβούλους και θέσαμε βασικά θέματα που μας απασχολούν, όπως:
– Καταγγελία – ακύρωση με ένδικα μέσα του κουρέματος των αποθεματικών μέσω PSI και να προλάβουμε μια νέα ομολογοποίηση των αποθεματικών. [Μπορούμε να το προχωρήσουμε σε νομικό επίπεδο]
– Διασφάλιση των εφάπαξ και γενικότερα της μισθοδοσίας μας π.χ. δέσμευση ή καταβολή αντίστοιχου χρηματικού ποσού. [Μπορούμε να το προχωρήσουμε – Πρέπει άμεσα]
– Αλλαγή μισθοδοσίας, δηλ. να πληρωνόμαστε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τα χρήματα του ειδικού λογαριασμου να κατευθύνονται αποκλειστικά στους δικαιούχους. [Τεχνικά είναι εύκολο. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και απόφασης αφού προκύψει μη υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θα πρέπει να το επιδιώξουμε και για να αποφύγουμε στο μέλλον (σε 1-2 ή 3 χρόνια) να «ξεμείνει» ο ειδικός]
– Διεκδίκηση αποζημίωσης λόγω μη καταβολής του οικονομικού κινήτρου [Σε αυτό είναι αρνητικοί ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας αλλά αυτό δεν πρέπει και δεν είναι αποτρεπτικό για τους συναδέλφους που προσπαθούν να διερευνήσουν το θέμα και να φέρουν θετικό αποτέλεσμα]
– Για το θέμα αν οι προσωποπαγείς θέσεις αποτελούν μειονέκτημα σε σχέση με τις οργανικές ειδικά στο θέμα αξιολόγησης – απόλυσης αναφέρθηκε ότι αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα σε περίπτωση που η αξιολόγηση γίνει στη βάση μείωσης οργανικών θέσεων τότε η κατοχή προσωποπαγούς θέσης αποτελεί πλεονέκτημα.
– Για όσους εργάζονται σε αντικείμενο διαφορετικό από τα τυπικά προσόντα πρόσληψης (π.χ. για μηχανικούς, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους κλπ) και έχει παρέλθει και το 2μηνο ή και το τετράμηνο με απόφαση υπηρεσιακού και η Διοίκηση εξακολουθεί να παρανομεί τότε ο κάθε συνάδελφος ξεχωριστά έχει δυνατότητα να προστατευτεί με ένδικα μέσα. Η υπόθεση φτάνει στο Διοικητικό Εφετείο και ειδικά για εξόφθαλμες περιπτώσεις όπως οι δικές μας δικαιώνονται και μάλιστα μπορεί να απαιτηθεί τοποθέτηση σε υπηρεσία του Δημοσίου που έχει κενό.
– Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει το θέμα με την δυνατότητα μετάταξης λόγω ειδικού λογαριασμού. Αν υπάρχει πίστωση στον φορέα υποδοχής δεν υπάρχει θέμα αλλά μπορεί να υπάρξει πρόβλημα όταν η υπηρεσία που θέλει κάποιος να πάει δεν έχει καμιά επιπλέον πίστωση για μισθοδοσία. Εκεί ίσως μπλέκουμε με το θέμα του ειδικού λογαριασμού λόγω της αλλαγής που έγινε στον 2362/95 περί μεταφοράς πίστωσης. Ξαναλέω ότι το θέμα αυτό δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει. Επίσης η μεταφορά (δηλ. ενέργεια με την οποία βρεθήκαμε στον ΟΑΕΔ) ομαδική ή μεμονωμένη δεν έχει τέτοιου είδους περιορισμούς.