Ερώτηση του βουλευτή Χ.Μπουκώρου για τη διάθεση εργατικών κατοικιών σε αστέγους

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητώντας τη διάθεση των αδιάθετων εργατικών κατοικιών, που ρημάζουν εγκαταλελειμμένες, στους αστέγους και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Αποτέλεσμα εικόνας για μπουκωρος χρηστος

Η ερώτηση έχει ως εξής: «Με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας χιλιάδες διαμερίσματα παραμένουν αδιάθετα και έχουν εγκαταλειφθεί στην ανελέητη φθορά του χρόνου, τη στιγμή που ο αριθμός των αστέγων και απόρων οικογενειών αυξάνεται συνεχώς.

Η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ έχει μεταβιβαστεί στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα πολλά ζητήματα που άπτονταν του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας να λιμνάζουν καθώς δεν βρίσκεται λύση. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΟΕΚ, για όσα διαμερίσματα παραμένουν κενά, η διαδικασία της κλήρωσης οφείλει να επαναληφθεί, ώστε κάθε αδιάθετο σπίτι να βρει τον ιδιοκτήτη του.

Εντούτοις, αυτή η διαδικασία δεν προχώρησε ποτέ, αν και αρκετοί άνεργοι οικογενειάρχες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, προκειμένου να τους παραχωρηθεί στέγη, αφού τα διαμερίσματα παραμένουν αναξιοποίητα. Ωστόσο η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική.
Είναι ανεπίτρεπτο, τη στιγμή που άνεργοι συμπολίτες μας, με τις οικογένειές τους, κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο οποιοδήποτε ενοίκιο, αρκετές εργατικές κατοικίες να παραμένουν αδιάθετες και εγκαταλελειμμένες.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τί σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να αξιοποιηθούν οι αδιάθετες κατοικίες του ΟΕΚ, οι οποίες ρημάζουν εγκαταλελειμμένες;
2. Για ποιο λόγο δεν διατίθενται στους χρόνια ανέργους που δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο και στους αστέγους και τις οικογένειές τους, εφόσον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο οποιοδήποτε ενοίκιο;» καταλήγει η ερώτηση.

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.