Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΕΚ - Διάθεση αδιάθετων εργατικών κατοικιών σε αστέγους που αδυνατούν να εργασθούν, ζητά ο βουλευτής Χρ. Μπουκώρος

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητώντας την άμεση διάθεση των αδιάθετων εργατικών κατοικιών σε αστέγους, που αδυνατούν να εργασθούν λόγω ασθενειών ή βαριάς αναπηρίας, τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Πλήθος αδιάθετων κατοικιών που ανήκουν στον καταργηθέντα Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας έχουν εγκαταλειφθεί στην ανελέητη φθορά του χρόνου, τη στιγμή που ο αριθμός των αστέγων και απόρων οικογενειών αυξάνεται συνεχώς. Όλη αυτή η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ που έχει μεταβιβαστεί στον ΟΑΕΔ θα πρέπει να διατεθεί άμεσα σε όσους έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΟΕΚ, για όσα διαμερίσματα παραμένουν κενά, η διαδικασία της κατά προτεραιότητας παραχώρησης ή κλήρωσης οφείλει να επαναληφθεί, ώστε κάθε αδιάθετο σπίτι να βρει τον ιδιοκτήτη του. Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν κατοικίες που πραγματικά ρημάζουν, ενώ οικογένειες με σημαντικά ποσοστά αναπηρίας των μελών τους, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και έχουν βρεθεί στην κυριολεξία στο δρόμο, να μην μπορούν να στεγαστούν.

Στο Βόλο, συγκεκριμένα, υπάρχει μια βαριά άρρωστη μητέρα που μαζί με την κόρη της, η οποία πάσχει από βαριά νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας 85%, αναγκάζονται να διαμένουν προσωρινά σε μια από τις αδιάθετες κατοικίες, ως έσχατη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Οι δύο αυτές γυναίκες που δίνουν το δικό τους αγώνα καθημερινής επιβίωσης, όπως και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, θα μπορούσαν να στεγαστούν με όλες τις νόμιμες διαδικασίες σε κάποια αδιάθετη κατοικία του ΟΕΚ, εάν η πολιτεία δεν έμενε άπραγη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τί σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να αξιοποιηθούν οι αδιάθετες κατοικίες του ΟΕΚ, οι οποίες ρημάζουν εγκαταλελειμμένες;
2. Για ποιο λόγο δεν διατίθενται στους χρόνια ανέργους που δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο και στους αστέγους και τις οικογένειές τους, εφόσον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο οποιοδήποτε ενοίκιο;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

https://magnesianews.gr/magnisia/diathesi-adiatheton-ergatikon-katikion.html

Share this article