Νέα του Συλλόγου ΠΑΝΣΥΠΟ

Δεν εφαρμόζονται στη Δ.ΥΠ.Α. τα όσα ορίζουν οι εγκύκλιοι του Εσωτερικών – προτάσεις ενσωμάτωσης στην εργασιακή νομοθεσία συγκεκριμένων μέτρων προστασίας εργαζομένων από ακραίες καιρικές συνθήκες

Αγνοούνται τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από ακραίες καιρικές συνθήκες

Απαιτείται να ενσωματωθούν νομοθετικές διατάξεις στο εργασιακό δίκαιο

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ολοένα και περισσότερες ημέρες καύσωνα με ακραίες καιρικές συνθήκες στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουν. Στην Ελλάδα παρότι είμαστε μια Χώρα που βρίσκεται μεταξύ των περιοχών που κυριολεκτικά πλήττονται ανεπανόρθωτα από την αλλαγή του κλίματος δυστυχώς η προστασία των εργαζομένων διέπεται από την εκάστοτε απόφαση των αρμοδίων Υπουργείων ( Υγείας, Εργασίας, Εσωτερικών) για το εάν εκδώσουν τις σχετικές εγκυκλίους.

Τις περισσότερες φορές μάλιστα η μια εγκύκλιος είναι αντιφατική σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενου έτους ή ακόμη και εκείνης που είχαν εκδώσει πριν λίγες ημέρες. Την μια φορά υποχρεώνουν τις Υπηρεσίες να λάβουν μέτρα μόνο για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού την επόμενη φορά καλούν τις Υπηρεσίες να λάβουν μέτρα για το σύνολο των εργαζομένων.

Και αυτό παρότι σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες όπως στην Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο έχουν ενσωματώσει σε νομοθεσία την υποχρεωτικότητα λήψης προληπτικών μέτρων από τον καύσωνα.

Όμως δεν είναι μόνο το ότι στην Ελλάδα μειονεκτούμε σε νομοθετικό επίπεδο για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι ως μοναδικό κριτήριο για να ενεργοποιηθεί η Πολιτεία είναι η θερμοκρασία που θα δείξουν οι σταθμοί μέτρησης αδιαφορώντας για άλλους παράγοντες που αποτελούν εξίσου βασικούς δείκτες μέτρησης της ανθρώπινης αντοχής για εργασία.

Επειδή, όπως είναι κατανοητό δεν διεκδικούμε κανένα βραβείο νέων ιδεών, αναζητήσαμε τι ακριβώς ισχύει σε τρίτες Ευρωπαϊκές και μη Χώρες.

Διαπιστώσαμε ότι σε αρκετές Χώρες έχουν ως κριτήριο λήψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων, την μέθοδο WBGT η οποία είναι τυποποιημένη διεθνώς μέσω του ISO 7243 και εφαρμόζεται σε πολλές χώρες — τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και παγκοσμίως — ως επίσημο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου θερμικού στρες στο εργασιακό περιβάλλον αφού είναι πιο ακριβής από τη θερμοκρασία ή τον δείκτη θερμικής δυσφορίας (heat index), γιατί υπολογίζει πώς πραγματικά αισθάνεται το σώμα τη ζέστη λαμβάνοντας υπόψη την Θερμοκρασία αέρα (dry bulb), την Υγρασία (wet bulb), την Ηλιακή ακτινοβολία (globe temp) και την Ταχύτητα ανέμου.

Στην Κύπρο εφαρμόζεται μια παρόμοια λογική συνυπολογίζοντας το είδος εργασίας, την θερμοκρασία και την υγρασία ενώ στο Βέλγιο και σε πολλές χώρες εφαρμόζεται υποχρεωτικά μέσω της νομοθεσίας τους. Για παράδειγμα στην Κύπρο λαμβάνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης στους εργαζόμενους για ελαφριά εργασία (γραφείου κ.α) όταν η θερμοκρασία δείξει τους 39ο C και ποσοστό υγρασίας >53%.

Στην Ελλάδα αντιθέτως ως μοναδικό κριτήριο λήψης μέτρων προστασίας είναι η θερμοκρασία, αδιαφορώντας για τον δείκτη δυσφορίας, την υγρασία, την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων κ.α

Στο Δημόσιο ακόμη και οι σχετικές εγκύκλιοι που εκδίδονται, από πολλές Υπηρεσίες ερμηνεύονται όπως θέλουν. Με το επικαιροποιημένο έκτακτο Δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι στην Αττική η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40ο C, χθες 22.7.25 πολλοί Προϊστάμενοι και Διευθυντές της Δ.ΥΠ.Α. δεν ενεργοποίησαν κανένα απολύτως μέτρο προστασίας με τη δικαιολογία ότι βλέπουν στον ιστότοπο της ΕΜΥ να δείχνει στην Αθήνα τη θερμοκρασία μέχρι και 39ο C. Αυτό τους συμφέρει αυτό κρατούν !!

Και όλα αυτά παρότι ο Σύλλογός μας έχει ήδη κοινοποιήσει σχετική εξώδικη διαμαρτυρία για το ίδιο θέμα.

Συγκριτικά όμως και με άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου όπως στον e-ΕΦΚΑ διαπιστώσαμε ότι έλαβαν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους τους για την ίδια περιοχή της Αττικής με την ίδια εγκύκλιο του Υ.Εσωτερικών.

Εάν αναρωτιέστε τί είναι αυτό που τους δεσμεύει από το να προστατεύσουν τους υπαλλήλους που προϊστανται καλό είναι να ανατρέξετε στις ανακοινώσεις μας όλα αυτά τα χρόνια !!

  •  

  • Καλούμε όλα τα Κοινοβουλευτικά κόμματα και Ομάδες τόσο στην Ελληνική Βουλή όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάρουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία η μέθοδος WBGT ως επίσημο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου θερμικού στρες στο εργασιακό περιβάλλον

  • Καλούμε τους βουλευτές/τριες να αναδείξουν το κενό στην Εργασιακή Νομοθεσία και να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα

  • Καλούμε τις Υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α. να μην κρύβονται πίσω από αδιανόητους ισχυρισμούς, να μην προκαλούν τη νοημοσύνη μας με αστήρικτα προσκόμματα και τους υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση που συνάδελφοί μας/συναδέλφισσες πάθουν το παραμικρό από την παράλειψη καθήκοντος εφαρμογής των σχετικών εγκυκλίων τότε δεν θα διστάσουμε να εξαντλήσουμε όλα τα νομικά και δικαστικά μέσα αφού αυτό μας υποχρεώνουν οι Καταστατικές μας διατάξεις.

  • Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα όσα ορίζονται από τις Εγκυκλίους να μας καταγγέλλουν όλα τα περιστατικά.

Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ    ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

Powered By EmbedPress